Równianie funkcji trygonometrycznej
Kuba: Rozwiąż podane równianie:
10 maj 19:50
Maslanek:
Czyli ( ) = π − π/4 + 2kπ lub ( ) = − (π − π/4) + 2kπ.
10 maj 19:51
Kuba: Ok dzieki cos ogarnąlem z rozwiązaniem ale skad sie wzieło to π/4?
10 maj 20:01
Maslanek: cos (π/4) = U{√2{2}}
10 maj 20:02
Kuba: A ok dzieki wielkie pomógłbys jeszcze z jednym zadaniem?
10 maj 20:02
Maslanek: Wrzuć, zobaczymy co to
10 maj 20:03
Kuba: Wiedząc ze ctgx=3 i x∊(π ; 3/2π) wyznacz sinx cosx i tgx
To wiem ze tg bedzie 1/3 ale dalsze rozwiazania jakos nie wychodza
10 maj 20:04
Kuba: trzeba z jedynki i cos podstawic albo pod ctg albo tg ale nie wiem jak
10 maj 20:04
Maslanek: ctg x = {cos x}{sin x}
cos x = 3sin x
cos
2 x + sin
2 x = 1
10sin
2x = 1
| | 1 | | 3 | |
sin x = − |
| ⇒ cos x = − |
| |
| | 10 | | 10 | |
10 maj 20:08
Kuba: Wielkie dzieki ratujesz mi tyłek jutro mam poprawe z tego i czesto daje podobne zadania na
poprawach tylko jeszcze jednego nie ogarniam, Poswiecisz z 5 min?
10 maj 20:11
Maslanek: Nie marudź tylko wrzucaj
10 maj 20:13
Kuba:
Oblicz:
| | 9π | | 6π | |
sin330 + cos 225/ ctg |
| *tg |
| |
| | 5 | | 5 | |
Licznik to wiem ze z redukcyjnych a mianownik nie wiem jak oni to zrobili ze zaminili te
wyrazenia na odwrotnosc na 1/5
10 maj 20:14
Maslanek: sin 330 = −sin 30
cos 225 = −cos 45
| | 9π | | π | | π | |
ctg |
| = ctg (2π − |
| ) = −ctg |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 6π | | π | | π | |
tg |
| = tg (π + |
| ) = tg |
| . |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Dalej już prosto.
10 maj 20:17
Kuba: Kurde teraz to juz łatwe sie wydaje. Jeszcze raz wielkie dzięki. Szacunek za wiedze!
10 maj 20:20