Rozwiązana klasówka - wielomiany
stud: Rozwiązana klasówka − wielomiany
Zad 2.
v(x) = 4x
2−2ax+b
w(x)= a
2−2ax+1
b= 1
a
2=4
a= 2 lub a= −2
Czyli wielomiany są równe dla b =1 i a =2 i a=−2
Zad 3
w(x)= x
3−ax
2−25x+25a
a pierwiastami wielomianu są liczby −5,3,5 więc zamieniamy na funkcje iloczynową i mnożymy
nawiasy przez siebie:
(x+5)(x−3)(x−5)
(x
2−3x+5x−15)(x−5)= x
3 −5x
2 −3x
2 + 15x +5x
2 − 25x −15x + 75 = x
3 − 3x
2 − 25 + 75
czyli a = 3
Zad 4
−2(3x−2)
3 − 5x(4x−3)
2 − (2+3x)(2−3x) = −2(27x
3 − 3*(3x)
2 *2 +3 *3x (2)
2 −8−5x(16x
2 − 24x
+ 9) − (4 − 9x
2) = −54
3 + 108x2 − 72x + 16 − 80
3 + 120x
2 − 45x − 4 + 9x
2= −134x
3 +
237x
2 − 117x + 12
Zad 5
a)
x
4 − 3x
3 + x − 3 = 0
x
3(x−3)+1(x−3) = 0
(x−3)(x
3 + 1) = 0
x =3 i x= −1
b)
x
3 − 5x
2 + 6x = 0
x(x
2 − 5x +6) = 0
| | 5 − 1 | |
Δ= 25−24 x1 = |
| = 2 |
| | 2 | |
czyli pierwiastkami będą liczby x=−2 i x=−3
c)
4x
3 − 8x
2 − x + 2 = 0
4x
2(x−2) −1 (x−2) = 0
(x−2)(4x
2 − 1) = 0
(x−2)(2x−1)(2x+2)
x=2 x=
12 x= −
12
10 maj 19:35
stud: do zadania 5 w punkcie b jeszcze pierwiastkiem bedzie x=0
10 maj 19:42
asdf: w 5c masz błąd w ostatniej linijce, ale odp dobra
10 maj 19:49
stud: A nie 2x+2 tylko 2x+1

dzieki
10 maj 19:55
stud: jeżeli ktoś zauważy błąd gdzieś to proszę napisać komentarz to zaraz to poprawimy
10 maj 19:58
kaka: wszystko jest dobrze?
12 maj 15:31
stud: w 99% tak
12 maj 15:32
Maslanek: z. 2 − tam błąd albo przy przepisywaniu, albo nigdy nie są równe
12 maj 15:32
Maslanek: 5 a) należałoby dalej rozwinąć x3+1
b) błąd, x0∊{0, 2, 3}
c) x0∊{−1, 1/2. 2} − jeżeli policzone jest dobrze.
12 maj 15:35
stud: w zadaniu 2 polecenie było "Dla jakich liczb a i b wielomiany W i V są równe
12 maj 15:35
stud: a co do 5 to jestem pewny że jest dobrze
12 maj 15:36
stud: x
3+1 jak by nie rozwinął i tak bedzie 1
12 maj 15:38