geometria trojkaty
Fimfuuu: W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość: |AB|=32cm, |AC|=24cm. Symetralna
boku BC przecina ten bok w punkcie D, bok AB w punkcie E i przedłużenie boku AC w punkcie F.
Udowodnij, że trójkąt EBD jest podobny do trójkąta EAF i oblicz skalę tego podobieństwa.
10 maj 19:10
Eta:

Symetralna "s" to prosta przechodząca przez środek odcinka BC
i jest do niego prostopadła do BC
zatem |∡EDB|= 90
o i |∡FAE| = 90
o
ponad to: |∡AEF|= |∡B ED|= α , bo są to kąty wierzchołkowe
czyli cechy (kkk) ΔEBD ~ ΔEAF
c.n.u
10 maj 19:34
Arek:
3 kwi 19:47