Algebra
Matematyka jest trudna: Wartości własne i wektory własne wytłumaczyłby mi ktoś ten dział ?
10 maj 18:41
Krzysiek: masz może jakiś przykład?
10 maj 18:45
Matematyka jest trudna: kurcze a mógłbyś jakiś swoj dać bo tak czytam tą prezentacje i średnio da się wywnioskować
które to przykłady. Chyba że dam ci do niej linka ?
10 maj 18:53
Krzysiek: |1 2 1 |
A=|0 3 −1|
|0 2 0 |
na początku rozwiązujesz równanie: det(A−λI )=0
I− macierz jednostkowa
10 maj 18:57
Matematyka jest trudna: czyli dostaje macierz i polecenie wyznacz wartosci wlasne i wektory wlasne tak ?
10 maj 19:08
Krzysiek: tak, i z tego równania dostajesz wartości własne
10 maj 19:18
Matematyka jest trudna: dobra a jak wektroy własne policzyć ?
10 maj 19:22
Krzysiek: dla danej wartości własnej rozwiązujesz układ równań:
(A−λI)X =0
X=[x1 ,x2 ,x3 ]T
0=[0,0,0]T
T−transponowane
i z tego układu Musi wyjść nieskończenie wiele rozwiązań
10 maj 19:24
Matematyka jest trudna: ok dzieki
10 maj 19:32