Dziedzina i miejsce zerowe
karoo: Podaj dziedzinę i miejsce zerowe.
f(x)= 2x / 3x−1
f(x)= x2 / 2x+5
10 maj 18:03
picia: 3x−1 i 2x+5 to mianowniki?
jesli tak to do dziedziny liczysz mianownik ≠ 0 a potem licznik =0 i sprawdzasz z dziedzina
10 maj 18:06
karoo: Tak, to mianowniki. Tylko zabardzo nie wiem jak zapisać miejsce zerowe w tych przykładach. W
obu wyjdzie, że 0?
10 maj 18:15
Maslanek: Tak.

I oba należą do dziedziny.
10 maj 18:20
karoo: A co zrobić w takim przypadku?
f(x)= 1 / x−2 + 1 / 2x −1
Mam wrażenie, że obowiązuje tu jakiś wzór, tylko nie wiem jaki
10 maj 18:24
Rodney: układasz równanie
i wyliczasz x

(Powinno wyjść x=1)
A co do dziedziny to mianowniki obu składników
Czyli
x−2 = 0 i 2x−1 = 0
Obliczasz i wyjdzie

Obie niewiadome, ktore Ci tutaj wyjda po prostu wyrzucasz z dziedziny
10 maj 19:03