| a + b |
| ||||||||||||
= | w każdym trójkącie | ||||||||||||
| c |
|
| a | c | ||
= | |||
| sinα | sinγ |
| b | c | |||
(2) | = | |||
| sinβ | sinγ |
| b | sinβ | ||
= | |||
| c | sinγ |
| a | sinα | ||
= | |||
| c | sinγ |
| a+b | a | b | sinα | sinβ | |||||
= | + | = | + | = | |||||
| c | c | c | sinγ | sinγ |
| sinα+sinβ |
| ||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||
| sinγ | sinγ |
| ||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||
| sinγ |
| ||||||||||
= | ||||||||||
| sinγ |
| ||||||||||
| 2sin(γ/2)*cos(γ/2) |
| γ | ||
Letty przecież tyko uproszczenie przez: 2cos | zostało i masz prawą stronę twojej | |
| 2 |