Ciąg ...
Jacob: Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego a3=9,a5=81.
Wyliczyłem że a1=1,a2=3,a4=27,a5=81
q=3
I co dalej ?
10 maj 17:07
picia: a q= −3 nie moze byc?
10 maj 17:21
10 maj 17:22
picia: a tak w ogole to podstaw a1 i q to wzoru na an
10 maj 17:26
sasza: an2 = an−1 * an+1
an = a1 * qn−1
Zapisujesz a3, a4, a5 za pomocą wzoru an = a1 * qn−1, masz układ równań z dwiema
niewiadomymi, wyznaczasz a1 i q.
10 maj 17:28
picia: napisalem jak ma obliczyc q. w podobny sposob liczy a1. nie trzeba ukladow rownan.
10 maj 17:34
Jacob: Czyli an=1−3n−1
10 maj 17:42
10 maj 17:45
Jacob: an=1*3n−1
10 maj 17:47
picia: lub?
10 maj 17:49
picia: lub an=1*(−3)n−1
10 maj 17:56
Jacob: No tak,ale co z tym dalej ?
10 maj 18:10
Jacob: aa to koniec,bo to wzór ogólny,tak ?
10 maj 18:11
picia: tak, masz te dwa wzory ogolne a
n
10 maj 18:52