Ortogonalizacja Grama-Schmidta
Bezimienny: Mam dwa wektory:
v
1 = [1,1,1,1]
v
2 = [2,0,1,1]
Chce zastosować ortogonalizację Grama−Schmidta
u
1 = v
1 = [1,1,1,1]
| | v2◯u1 | | 4 | |
u2 = v2 − |
| u1 = [2,0,1,1] − |
| [1,1,1,1] = [2,0,1,1] − [2,2,2,2] = |
| | |u1| | | 2 | |
[0,−2,−1,−1]
I teraz wektory u
1 i u
2 powinny być ortogonalne czyli ich iloczyn skalarny powinien być równy
0.
u
1 ◯ u
2 = [1,1,1,1] ◯ [0,−2,−1,−1] = −4 więc wychodzi że nie są ortogonalne

To ja coś robię źle czy to po prostu nie działa tak jak powinno
10 maj 16:44
Basia:
w mianowniku ma być |u1|2
i będzie
[2,0,1,1] − [1,1,1,1] = [1,−1,0,0]
10 maj 16:50
b.: masz zły wzór, dzielić przez |u
1| musisz też u
1:
| | v2 o u1 | | u1 | |
u2 = v2 − |
| |
| |
| | |u1| | | |u1| | |
10 maj 16:51
Basia:
P.S.
we wzorze jest u1◯u1
a u1◯u1 = |u1|2
10 maj 16:52
Bezimienny: Aj to nawet już wzoru nie potrafię przepisać poprawnie

dziękuje teraz wszystko wychodzi ok
10 maj 16:56