Procent Składany
Jacob: Paweł oszczędzał na rower,który kosztował 1125zł. 1 miesiąc odłożył 20 zł a następne o 5 więcej
. Ile miesięcy będzie zbierał ?
10 maj 15:05
Ajtek:
a
1=20
r=5
a
n=20+(n−1)*5
S
n=1125
10 maj 15:09
Jacob: jak obliczyć n ?
10 maj 15:13
Ajtek:
Wykonaj działania, wyjdzie równanie kwadratowe, później liczysz pierwiastki. Pamiętaj, że n∊N
+
10 maj 15:18
Jacob: A podasz wynik,żebym sobie sprawdził jak zrobię ?
10 maj 15:25
picia: 18
10 maj 15:26
Jacob: jak do tego doszłaś ?
10 maj 15:34
picia: wyliczyLEM
10 maj 15:34
Jacob: Nick mnie zmylił sorry

.
10 maj 15:36
picia: policz licznik, poten n do licznika,wymnoz obustronnie przez 2, f kwadratowa Ci wyjdzie, 2
pierwiastki z czego jeden ujemny a drugi 18.
10 maj 15:37
Jacob: Czyli
1125=20+20(n−1)*5/*2 1125=(40−5n)*n 1125=−5n2+40n 5n2+40n−1125=0
Tak ?
10 maj 16:08
Ajtek:
Nie
2250=35n+5n
2
5n
2+35n−2250=0 /:5
n
2+7n−450=0
10 maj 16:14
Jacob: Czyli 25 miesięcy ?
10 maj 16:42
Ajtek:
Nie. Pokaż obliczenia.
10 maj 16:47
Jacob: Δ=72−4*1*−450
Δ=49+1800
Δ=1849
Δ=√43
x1=−7−43/2 = −50/2= −25
x2=7+43/2= 50/2=25
10 maj 16:53
Ajtek:
Zjadłeś minusa

.
10 maj 17:01
10 maj 17:01
Jacob: dzieki
10 maj 17:02