.
asdf: Matura z angielskiego
Link do arkusza CKE:
http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=1094&Itemid=2
Odpowiedzi z:
http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120510/MATURA/120519996
Słuchanie:
ZADANIE 1.
1.1. F (Sarah first went to the Arctic to make a film for TV.)
1.2. T (Sarah made some wildlife films before filming Arctic Tale.)
1.3. T (Arctic Tale is about changes in animals' living habits.)
1.4. F (Low temperatures are the main problem for film makers in the Arctic.)
1.5. F (In the interview, Sarah presents her views on global warming.)
ZADANIE 2.
2.1 E
2.2 F
2.3 A
2.4 D
2.5 C
ZADANIE 3.
3.1 B
3.2 A
3.3 C
3.4 A
3.5 C
Czytanie:
ZADANIE 4.
4.1 B (THE HISTORIC SENTENCE)
4.2 F (THE FIRST EDITION)
4.3 D (WHAT IT IS ANOUT)
4.4 A (WHAT READERS WISHED FOR)
4.5 H (SUCCESSFUL ADAPTATIONS)
4.6 G (WHY SO EXPENSIVE)
4.7 C (A MONEY− MAKING LOCATION)
ZADANIE 5.
5.1 T (The family had grown by the time they moved to Mango Street)
5.2 T (The house on Mango Street belongs to the narrator,s family)
5.3 F (The family dreamt of living in the country)
5.4 F (The family moved to Mango Street because the father had won a lottery)
5.5 T (The narrator felt ashamed at the end of the conversation with the teacher)
5.6 F (The narrator believes her parents' promises of a better place to live after Mango
Street)
ZADANIE 6.
6.1 D (decided to talk about their illness in public)
6.2 C (forgot to take the tablets)
6.3 D (during his stay in Gabon)
6.4 A (thought he had caught a different disease)
6.5 B (his work colleagues)
6.6 C (cares about his health more)
6.7 A (makes people more aware of dangerous disease)
10 maj 14:26
Maturzystka: Ma ktos II grupe?

Ja mialam inne opowiedzi oprocz 1 i 5
10 maj 14:28
jok: HAHAHAHAHAH:LKASODAJSDLASKJD maturzystka ogarnij sie, nie musisz miec wsyzstko podane na tacy,
wystarczy ze pamietasz co napisales :Z:ZCX:A

SFAS

FA

FA:SDFA:SDF:ASDF:ASDF:ASDF:A
10 maj 14:36
Maturzystka: Sam sie ogarnij.! W zad.2 i 3 sa same odp
10 maj 14:46
asdf: jok ma racje, wystarczy zajrzeć do arkusza
10 maj 18:40
panteon: według tego mam 2 błędy, (w miejscach wątpliwych dla mnie od początku) niektóre pytania można
było różnie interpretować i dlatego je straciłem choć rozumiałem każde słowo.
10 maj 18:53
kylo1303: No z tego mam 100% dobrze, ale to podstawa takze malo sie liczy. Z notatki bedzie 5/5, z
listu moga mi odjac jesli sie do czegos przyczepia, chociaz forma dobra i punkty zawarte.
Jak wam poszlo rozszerzenie jesli ktos pisal? Bo inni twierdzili ze trudne, ja sam uwazam ze
latwe nie bylo ale bardzo dobrze sobie poradzilem i mysle ze moze kolo 90% bedzie.
10 maj 19:03
asdf: u mnie jak włączyli słuchanie to same echo było słychać, 15 pkt poszło się jebać...może coś
dostane za strzelanie
10 maj 19:34
megi: jakie tematy wypracowań na rozszerzeniu mieliscie?
10 maj 19:41
maturzysta: Ludzie, to ma jakiś sens? Napisałem to w wiadomości do kolegi, oczywiście po angielsku.
Cześć. Nie mogę dzisiaj zagrać z wami wieczorem, bo uczę się do ważnego egzaminu. Przekaż to
innym. Może wieczorem pójdziemy do kina?
10 maj 19:43
asdf: maturzysta to chodziło o to, żebyś napisał informacje, że mecz się nie odbędzie, a nie, że
Ciebie na nim nie będzie
10 maj 19:44
maturzysta: Sorry, napisałem, że mecz musimy odwołać, bo mam ważny egzamin i z tego powodu zaproponowałem
wspólne kino, LOL

Źle? Czy dostane jakieś punkty za to zadanie? Wszystkie info przekazałem.
10 maj 19:47
kylo1303: Zgadza sie, takze 2−3 punkty ci leca.
10 maj 19:48
kylo1303: Aha, tyle ze to nie ty odwolujesz mecz tylko zostaje odwolany niezaleznie od ciebie. Nie
wiadomo do konca jak napisales, moze bedziesz mial 5 a moze 2, kto wie.
10 maj 19:48
maturzysta: −Napisałem, dlaczego mecz zostaje odwołany
−Napisałem, aby reszcie przekazał
−Napisałem alternatywę odwołania meczu, ale to bez sensu troche. Nie chcę meczu, bo egzamin mam
ale o tej samej porze proponuje kino...
10 maj 19:50
asdf: napisałem:
Hi Tom
mecz nie odbędzie się jutro, ponieważ sędzia sobie złamał noge. Możesz tą informacje przekazać
innym kolegą? Jeżeli mecz został odwołany, mam fajny pomysł. Idziesz ze mną jutro na plaże?
Według mnie jest to okazja do wykorzystania dobrej pogody
XYZ
coś takiego, jak oceniacie?
10 maj 19:51
maturzysta: Ja bym podobnie napisał, ale ja to ja, gafa że hej

Oby dali 2pkt za to. List również
zwaliłem, 5pkt dostanę nie więcej.
10 maj 19:53
kylo1303: asdf Prawdopodobnie 5/5. U mnie wygladalo to tak:
Czesc, Jakby co to dzisiejszy mecz zostal odwolany z powodu zlych warunkow pogodowych.
Poinforumj o tym reszte druzyny. Skoro mamy troche wolnego czasu moze pojdziemy do kina
obejrzec jakis film?
XYZ
10 maj 20:06
Maslanek: 120 słów?
10 maj 20:09
kylo1303: W notatce chyba nei ma limitow, w liscie jest od 120−150. Mialem spory problem przez to bo
napisalem wstep + akapit jeden w ktorym polaczylem 2 podpunkty (niecale) i wyszlo mi 100 slow,
a to okolo polowa pracy byla. Nakreslilem, pozmienialem na gorsze i wyszlo chyba 153.
10 maj 20:17
10 maj 20:22
kylo1303: 1. delay to opoznic a nie odwolac (cancelled)
2. To nie powod odwolania meczu tylko powod dlaczego ty bys na niego nie poszedl.
3. ask to zapytac, moze byc tez poprosic. Ale on mial poinformowac.
4. to jest dobrze.
10 maj 20:47