podobienstwo
Dominika: zad W trapezie ABCD ramiona mają długości AD=5, BC=3, przekątna BD=6 a kąty BAD i CBD są równe.
10 maj 12:35
Dominika: Chodzi o podobieństwo trójkątow tylko nie potrafię tego znaleźć
10 maj 12:40
Dominika: Pomoże ktoś ?
10 maj 12:42
ania:

kąt g =180−a−b
więc kąt c=180−(180−a−b−)−a=b
wszystkie kąty takie same więc podobne
10 maj 12:47
Dominika: To aż tak skomplikowane? Nie dało się zrobić w prostszy spo?sób
10 maj 12:52
ania: to jest proste i banalne, ale na kompie się rysuje dużo dłużej niż w zeszycie .. nie musisz
łączyć ramion w trójkąt..chodzi tylko o te kąty na górze żeby było lepiej widać że kąt g jest
dopełnieniem kąta na dole do 180°
10 maj 12:56
Dominika: Rozumiem już

dzięki za pomoc
10 maj 12:59