cos
głupol: mam takie pewnie prymitywne pytanie ale nie moge na to wpasc.....
ile to jest i jak policzyc cosx gdzie x=2 czyli cos2 ?
10 maj 12:16
Maslanek: Mhm...
10 maj 12:17
ania:
cos2 = −0,41614683654714238699756822950076
(ustawić w kalkulatorze radiany)
10 maj 12:21
głupol: a da sie to jakos wyznaczyc w sposob algebraiczny?
10 maj 12:24
Maslanek: Nie
10 maj 12:24
ania:
lub zamienić na stopnie tj cos(2*180°/π)=cos(2*180°/3,14159)=cos(114,59)=−0,4161
10 maj 12:24
Maslanek: Tzn. zapewne jakoś się da skoro kalkulatory potrafią
10 maj 12:24
głupol: o, super dziękuje
10 maj 12:39
10 maj 15:10