Rozwiąż nierówność
Lena:
a) π( x + π) ≥ √10 (x + √10)
b)I√2 − xI ≥ 1 − √2
10 maj 12:12
Maslanek:
a)
πx + π
2 ≥ x
√10 + 10
x(π−
√10 ≥ 10 − π
2
| | 10−π2 | |
x ≤ |
| −−> Zmiana znaku, bo √10>π. |
| | π−√10 | |
b) Prawa strona jest mniejsza od zera. Natomiast lewa zawsze większa.
Zatem x∊R.
10 maj 12:15
Patronus: πx + π
2 ≥ x
√10 + 10
x(π−
√10) ≥ 10 − π
2
{ π−
√10 jest większe od zera }
10 maj 12:17
Maslanek: Mniejsze drogi Patronusie.
10 maj 12:17
Patronus: racja Maslanek − zamiast √10 myślałem o √3 − roztrzepaniec...
10 maj 12:18
Nienor: xπ+π
2≥p
10x+10
xπ−p
10x≥10−π
2
x(π−p
10)≥−(π
2−10)
2. Całe R, bo 1−p
2 jest mniejsze od 0, natomiast lewa strona jest zawsze dodatnia.
10 maj 12:19
Maslanek: Dużo jeszcze osób to zrobi i nie zmieni znaku?...
Ja specjalnie na kalkulatorze sprawdzałem ile to jest
10 maj 12:19
Nienor: touche
10 maj 12:25
Lena: a taki przykład
√π (√π − x)∠ √2 (x+ √2)
10 maj 12:26
Maslanek:
10 maj 12:26
Maslanek: Podobnie zapewne
10 maj 12:27
Nienor: analogicznie do poprzednich spróbuj sama
10 maj 12:27
Lena: już rozwiązałam a czy znak na koniec też zmieniam czy nie
10 maj 12:29
Maslanek: Jeśli to coś w nawiasie jest ujemne to tak.
10 maj 12:30
Lena: | | 2 − π | |
wyszło mi x |
| taki jaki znak |
| | −√π − √2 | |
10 maj 12:32
Nienor: −√π−√2 jest liczbą ujemną, więc znak zmieniasz.
10 maj 12:34
Lena: może ktoś ten przykład b rozpisać
10 maj 12:46
ania:
|cokolwiek| ≥ liczba ujemna
spełnione zawsze
10 maj 12:48
Lena: pomieszaliście mi a więc co będzie z tymi przykładami:
a) Ix− 3I<−3
b)I6 − xI≥ −1
10 maj 13:23
10 maj 13:27
Aga1.: a Ix−3I<−3
Nierówność sprzeczna, brak rozwiązania
b) I6−xI≥−1
odp. x∊R.( bo IxI≥0, wartość bezwzględna dowolnej liczby rzeczywistej jest ≥0, to tym
bardziej ≥ −1)
10 maj 13:28
Lena: dobra kumam dzięki a w takim
I1−xI ≥0
10 maj 13:34
Maslanek: x∊R
10 maj 13:35
Lena: a w takim przykładzie Ix−4I <0
x∊R − {4}
10 maj 13:39
ania: w tym ostatnim zbiór pusty
10 maj 13:40
ania:

to jest |x−4| jak widać nigdy nie jest mniejsze od zera
10 maj 13:42
Nienor: dokładnie.
10 maj 13:42
Lena: czy dobrze zrobiłam
10 maj 13:44
Maslanek: x∊∅
10 maj 13:46
Lena: a w takim przykładzie Ix−3I>0
x∊R − {3}
10 maj 13:50
Maslanek: ta
10 maj 13:51
Lena: Ix+2I ≤0

? a tu jaki wynik?
10 maj 13:58
Lena: tu będzie albo x jest pusty lub x ∊R
10 maj 14:18
Lena:
10 maj 14:25
ania:
|x−2| <0 to zbiór pusty tak jak ma rysunku z 4 tylko zamiast 4 wstaw 2
ale tu masz jeszcze warynek ze |x−2| =0
a na rysunku widać że do zera dotyka w czubku więc odpowiedzią tutaj jest x=2
10 maj 14:31
Lenba: Ix+2I ≤0 ale tu jest tak
10 maj 14:33
ania: dlatego odp: x=2
10 maj 14:40
Lena: a dlaczego nie x=−2
10 maj 14:42
Nienor: Jedź z definicji
| | ⎧ | x+2≤0,dla x+2≥0 | |
| Ix+2I ≤0= | ⎩ | −(x+2)≥0, dla x+2<0 |
|
10 maj 14:46
ania: aa ok −2 no już kapujesz ;>
10 maj 14:49
Lena: zrobiłam tak i nie co jest w tym złego

x + 2 ≤0 x+2≥0
x≤−2 x≥−2
10 maj 14:51
Lena: więc x∊R a coś mi wtedy nie pasuje nie wiem
10 maj 14:52
Nienor: dodaj warunki, wtedy z pierwszego zostaje tylko x=−2, a w drugim wszystko odpada.
10 maj 14:53
Lena: a mógłbyś to napisać bo nie kumam
10 maj 14:54
Nienor: masz tam napisane dla x≥−2 w pierwszym i dla x<−2 w drugim, jak naniesiesz te przedziały na
swoją odp. to ci wyjdzie dobrze. Wszystko co tu było pisane wynika właśnie z tego.
10 maj 14:56