Środkowa
Ambryll: środkowa cd dzieli trójkąt abc na dwa trójkąty wykaż że jeśli trójkąty adc i dbc są podobne do
trójkąta abc, to trójkąt abc jest równoramienny prostokatny
10 maj 11:34
Maslanek:

Trójkąty adc i dbc są podobne, kiedy kąty przy równym boku są równe.
Zatem 2x = 180 ⇒ x=90.
Jeśli trójkąty te są również podobne do trójkąta abc, to jeden z kątów abc = 90. Zatem trójkąt
ten jest prostokątny.
Również skoro trójkąty adc i dbc mają równe kąty przy równym boku, to są przystające.
Stąd ramiona przy kącie prostym trójkąta abc będą równej długości.
Zatem trójkąt abc jest równoramienny prostokątny, co należało pokazać.
10 maj 11:45