W okręgu o równaniu (x-2)^2 +(y+7)^2 lezy punkt:
ikk: W okręgu o równaniu (x−2)2 +(y+7)2 lezy punkt:
a) A=(−2,5)
b) B=(2,−5)
c) C=(2,−7)
d) D=(7,−2)
10 maj 11:10
Maslanek: Ni ma tu żadnego równania

W każdym razie C to środek okręgu...
10 maj 11:13
ManFanUtd: Pytanie z matury podstawowej, odpowiedzią poprawną podobno jest odp A lub B

Ja osobiscie zaznaczyłem C
10 maj 11:22
Maslanek: Bo to ma być okrąg, nie koło...

Ale nie podał żadnego równania...
10 maj 11:25
asdf: tam było:
(x − 2)2 + (y + 7)2 = 4
odp a
10 maj 11:43
Maslanek: Liczysz odległość danego punktu od środka okręgu.
10 maj 11:46
ania:
raczej odp b)
(2−2)2+(−5+7)2 = 0+22 =4
10 maj 12:18
Nienor: Maslanek a po co odległość? Wstawiasz po kolei i patrzysz gdzie się zeruje. Odp. c jest
zła środek okręgu nie należy do okręgu (jak rysujesz okrąg, to linia nie przechodzi przez
środek)
10 maj 12:30
asdf: @ania
no tak, b

@nienor
odległość punktu od środka musi być równa promieniowi, czyli to samo co napisał maślanek tylko
w innej formie
10 maj 12:33
Nienor: ja nie mówię, że to źle, tylko jak dla mnie za dużo roboty, skoro w pamięci widać gdzie się
zeruje
10 maj 12:35