Zamiana ułamka dziesietnego na zwykły
mala2: Co mam z tym począć?
56,(12) na ułamek zwykły nieskracalny
x = 56,121212 |*100
100x = 5612,1212
99x = 5555.99999
x = 56.121212
Jaki to wyjdzie zwykły ułamek? Coś sknociłam. Proszę o pomoc.
9 maj 23:29
9 maj 23:33
MQ: 100*0,(12)=12+0,(12)
99*0,(12)=12
9 maj 23:36
mala2: Bardzo Wam dziękuję. Wrócę do tego jak się wyśpie, a teraz musze rozgryżć jeszcze:
45,1(3)
czyli 0,1(3)
10 maj 00:05
mala2: Bardzo Wam dziękuję.
10 maj 00:56
Gustlik:
x = 56,121212 |*100
100x = 5612,121212
−x =− 56,121212
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
99x = 5556 /:99
| | 5556 | | 12 | | 4 | |
x= |
| =56 |
| =56 |
| |
| | 99 | | 99 | | 33 | |
10 maj 01:09