Trókąt ABC i wektory
piotr: Mam problem z takim zadaniem, teoretycznie chyba proste, ale ja w wektorach leżę i nie mam
pomysłu od czego zacząć.
W trójkącie ABC dane są A = {1,3}, AB→ = [2, −1], BC→ = [4, 2]. Znajdź współrzędne wierzchołka
C.
9 maj 22:41
Maslanek:

C = {1+2+4, 3−1+2} = {7, 4}
Chyba tak
9 maj 22:44
Saizou : mnie też wyszło 7:4
9 maj 22:45
Aga1.:

A=(1,3)
B=(x
B,y
B)
AB→=[x
B−1, y
B−3]
AB→=[2,−1]
x
B−`1=2, y
B−3=−1
Rozwiąż równania i oblicz B
Tak samo powtórz dla BC→
9 maj 22:47
piotr: Dzięki Aga, zrobiłem tym sposobem i wszyło mi C = (7, 4).
9 maj 22:58
Aga1.: Jeśli nie trzeba obliczać współrzędnych punktu B, to zadanie można zrobić inaczej .zauważyć, że
AC→=AB→+BC→=[2,−1]+[4,2]=[6,1]
A=(1,3)
C=(xC,yC)
AC→=[xC−1, yC−3]
xC−1=6 i yC−3=1
xC=7 i yC=4.
10 maj 13:23