Równanie różniczkowe
kox: Równanie różniczkowe
| | π | |
Znajdź całkę szczególną spełniającą warunek początkowy y( |
| ) = e
|
| | 2 | |
y'sinx=ylny
Dochodzę do postaci :
ln(lny) = ln(tg(
x2)) + C
I teraz nie wiem jak z tego y wyliczyć

pomoże ktoś?
9 maj 22:40
Krzysiek: ln(lny)=ln(tg(x/2) *eC )
korzystasz z tego,że: elnx =x
czyli: lny =tg(x/2) *eC
y=etg(x/2) *eC
9 maj 22:51
kox: aha, ale w sumie żeby wyznaczyć C to nie muszę doprowadzać do y = ... ? Mogę podstawić dane już
przy ln(lny) = ln(tg(x2)) + C ?
9 maj 22:55
Krzysiek: wydaje mi się, że powinno się wyznaczyć 'y' , ale aby wyliczyć C nie trzeba tych przekształceń
9 maj 22:57
kox: no wlasnie tak mi sie tez wydaje, dzieki za pomoc
9 maj 23:00