matematykaszkolna.pl
z góry dziękuje KacpeR: prosze o pomoc, w wyborze studiów jak juz tu zajrzałes, to przeczytaj co napisałem i pomoz Jestem z klasy mat−fiz. Na maturze w tym roku zdawałem matematykę rozszerzoną i w piatek przedemna fizyka rozszerzona. Przewidywany wynik z dzisiejszej matury to 74%+/− (jestem rozczarowany) . Fizyka na próbnych zdawałem po 70%+, chciałbym się dostac na budownictwo na politechnice Warszawskiej, ale warunek jest taki ze musze fizyke teraz zdac na 90%+. Jestem typem bardziej imprezowicza, ale jezeli przyjdzie cos do czego, mozna na mnie polegac, staram sie robic wszystko dokladnie (oprocz dzisiejszej matmy). Lubie sobie pomajsterkowac troche i ogolnie widze sie na kierunkach technicznych. Kilka pytan: −jezeli nie uda mi się dostac na wymarzone studia (PW budownictwo), to czy bardziej oplaca się isc na WAT lub UWM na budownictwo, czy zostac na politechnice , tyle ze na innym oplacalnym kierunku (innym niz informatyka) / jezeli na budownictwo się nie dostane to rowniez nie dostane sie na informatyke, reszta kierunkow mysle ze bez problemowo... takze prosze o odpowiedz na to pytanie emotka −po czym mi będzie najlatwiej znalesc prace− dobrze platna ? (mam na mysli kierunki techniczne , oprocz budownictwa) Licze na powazne odpowiedzi, bo to jest jedna z wazniejszych decyzji w moim zyciu . Pozdrawiam Kacper
9 maj 22:17
Bezimienny: pomyśl o Budownictwie na SGGW
9 maj 22:26
ZKS: A język na jakim poziomie?
9 maj 22:26
kicha: zadaj sobie TY pytanie co lubisz robić w żyyciu co cię interesuje a co nudzi pryczym spędzasz swój wolny czas najchętniej ciężko nam wybrać za ciebie na pewno WAWA bo tam są dużo lepsze perspektywy niż p KRAKÓWA tego ci zazdroszczę że mozesz isc i studiować w wawie..
9 maj 22:32
lolita: Budownictwo jest świetne, sama jestem po technikum budowlanym i chciałabym to kontynuować, tylko po mojej dzisiejszej dzisiejszej na pewno o dziennych nie mam co marzyć, ale ty przy takim wyniku myślę że się dostaniesz i jeszcze ta fizyka emotka oczywiści najlepiej żebyś sam się zastanowił i sam podjął decyzje, żeby potem nie mieć do nikogo żalu że tak ci doradził ... emotka
9 maj 22:42
KacpeR: jezyk podstawa− angielski. nie wiem co bym chciał w zyciu robic , dobry jestem z przedmiotow matematyka, fizyka .. bardzo bym chcial na te budownictwo, bo bym pozniej mial juz ustawiona robote. Są równiez kierunki , po ktorych łatwo znalesc prace i sa dobrze platne, takie mnie interesuja. Podajcie kilka kierunkow technicznych na ktore warto spojrzec.
9 maj 22:43
kicha: skad wiesz, że po budowictwie mialbys ustawiona robote, pracowales kiedys ?twoi rodzice maja firme ? nie ma tka latwo ze ma sie papierek mgr z budownictwa i pracy jest full
9 maj 22:48
megi: myśle ze jesli napiszesz fize na ok 80 % i z matmy bedziesz miał tak jak piszesz + język w miarę, czyli ok 70 % to na sporo kierunków na PW możesz się spokojnie dostać. to zależy czy interesują Cię studia techniczne w ogóle, czy jesteś zainteresowany wyłącznie budownictwem. bo jeśli masz isc na robotyke czy automatyke, byle tylko na polibude, to wydaje mi się, że to nie jest dobry pomysł. najważniejsze zebys uczył się tego, co lubisz, i czym chciałbys sie zajmować w przyszłoci. moim zdaniem nie ma co porównywać PW np do UWM, zarówno jeśli chodzi o poziom, jak i o prestiż wsrod pracodawców, można chociażby popatrzec na przerózne rankingi. ja mam znajomych zarówno na PW jak i na UWM wiec mam swiadomość, ze te uczelnie znacznie sie róznią. o WAcie niewiele wiem, no ale prestiz na pewno mniejszy od PW
9 maj 22:49
KacpeR: megi sama widzisz, nie jest mi latwo podjac decyzje, bo tak jak mowisz ze bezsensu jest studiowac to czego nie lubie , czyli cos tam z robotyka. Mam rodzine ktora siedzi w budownictwie juz bardzo dlugo (moj ojciec) i po budownictwie bym mial robote. Fajnie byloby gdybym ukonczyl ten kierunek na PW , wtedy po znajomosci dostaje sie do duzo lepszej firmy niz prowadzi moj ojciec. Chcialbym uczyc sie na kierunku technicznym z jakas przyszloscia, po czym znajde dobrze platna robote i własnie po to napisalem tego posta, zebyscie doradzili mi, po jakim kierunku znajde tą" dobrze platna robote". zastanawiam sie nad geodezja i kartografia oraz nad inzynieria srodowiskowa na PW, lecz nie jest to chyba bardziej przyszlosciowy kierunek niz PW. decyzja bardzo trudna.. wypiszcie mi kilka kierunkow technicznych (najlepiej, tak jak wyzej wspominalem, zeby po nich byla dobrze platna robota) , ktore na PW mozna postudiowac, to sie zarejestruje
9 maj 23:00
KacpeR: hahah oczy mi się lepia : powinno byc : lecz nie jest to bardziej przyszlosciowy kierunek niz budownictwo
9 maj 23:02
elpe: wiertnictwo naftowe i gazownicze na Agh emotka sam nad tym mysle i wydaje sie ciekawy i przyszłosciowy kierunek
9 maj 23:06
Asyy: Kontynuuj rodzinny biznes
9 maj 23:06
KacpeR: elpe w dobrym kierunku myslisz emotka tez tu widze przyszlosc, tylko po za tym to nic nie wiem
9 maj 23:07
Bezimienny: Skoro piszesz że po budownictwie miałbyś tak łatwo i że pasuje ci ten kierunek to ja bym próbował nadal budownictwo. W Warszawie przecież masz PW, WAT, SGGW.
9 maj 23:08
KacpeR: Asyy nie jestem z tych ludzi co idą na łatwizne, chcialbym w zyciu sam cos osiagnac zebym nie musial nikogo prosic . Moja rodzina jest patologiczna, ojciec widzi tylko pieniadze i wszystkich podlicza, przez co trudno mi bylo sie wychowac i wyniesc z domu dobre postawy, no ale coz staralem sie jak moglem. Jestem zawziety do upadlego i tak latwo nie zrezygnuje z tego budownictwa poki co , jak nie w tym roku to za rok.. powalcze z ta fizyka w piatek, noz widelec bedzie latwe i wpadnie 90%+.
9 maj 23:09
megi: nie no rozumiem Twoje rozterki, w końcu to decyzja na całe życie. w każdym razie musisz próbować, nie zakładaj odrazu, ze sie nie uda, nie wiadomo jakie beda progi, optymisci mówią, że nasz rocznik to ''niż'' − oby tak było. z PW proponuje własnie geodezje oraz automatyke i robotyke albo mechatronike.
9 maj 23:11
megi: a i jeszcze jedno, podobno na PW ma być od tego roku jakiś nowy kierunek ( przyszłosciowy własnie) ale nie pamietam jaki
9 maj 23:12
megi: póki co powodzenia jutro na angolu, no i przede wszystkim w piatek na fizie
9 maj 23:14
Asyy: Ja też bym proponował mechatronikę lub automatyke i robotykę
9 maj 23:15
KacpeR: no to juz Ci mowie, fotonika to ten nowy kierunek emotka
KacpeR: Kierunek Fotonika zostanie otwarty od przyszłego roku akademickiego 2012/2013 na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej. Daje on szansę zdobycia wykształcenia na miarę XXI wieku. Program studiów został tak skonstruowany aby dać absolwentom przede wszystkim umiejętności w zakresie projektowania urządzeń optoelektronicznych, systemów obrazujących i algorytmów analizy obrazu. Nacisk położono w nim także na holografię, która w czasie najbliższej dekady może znaleźć przełomowe zastosowania w powiązaniu z techniką cyfrową. Fotonika to dziedzina techniki ze styku optyki, elektroniki i informatyki. Jej tematyka dotyczy urządzeń, które wykorzystują promieniowanie optyczne, czyli światło, podczerwień lub promienie UV do przynoszenia, magazynowania lub pozyskiwania informacji. Zaletą takich rozwiązań nad elektroniką jest niewątpliwie brak interakcji światła z materiałami niebezpiecznymi a także niezwykła szybkość przenoszenia informacji. Sprawia to, że ewolucja znanej nam techniki będzie podążać w kierunku rozwiązań fotonicznych. Specjaliści z tej dziedziny już dzisiaj są poszukiwani przez koncerny wysokich technologii. Studia na kierunku Fotonika obejmować będą szeroki wachlarz właściwości światła i jego zastosowania w technice. Począwszy od fotografii klasycznej i cyfrowej, obiektywów i teorii aberracji, przez techniki rejestracji i wyświetlania obrazów trójwymiarowych, czujniki światłowodowe, po holografię i projektowanie nowych materiałów fotonicznych, program studiów da absolwentom gruntowną wiedzę i potrzebne umiejętności w każdej dziedzinie współczesnej Fotoniki a także, co może ważniejsze, pozwoli projektować nowe rozwiązania i technologie przyszłości. W programie studiów nie brakuje również zaawansowanych technik programowania zarówno w zakresie symulacji zjawisk fizycznych i parametrów technicznych jak i kontroli urządzeń i systemów optoelektronicznych a także algorytmów rozpoznawania obrazu i kodowania sygnałów. Duża część programu poświęcona zostanie zagadnieniom współczesnej elektroniki wspomaganej komputerowo. Studia I stopnia na kierunku Fotonika prowadzone na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej trwać będą 7 semestrów i zakończą się uzyskaniem tytułu inżyniera. Kontynuacja przygody z Fotoniką dla Absolwentów tego kierunku możliwa będzie między innymi na studiach II stopnia na tym samym Wydziale na kierunku Fizyka Techniczna w specjalności Fotonika lub Informatyka optyczna, które w ciągu 3 semestrów pozwolą uzyskać tytuł zawodowy magistra inżyniera.
ZKS: Jeżeli Ci się nie uda na budownictwo to dobrym kierunkiem też jest geodezja.
9 maj 23:16
Asyy: no i szkoda, że nie zdajesz ang rozsz, jest łatwo zdobyć chociażby te 70%
9 maj 23:16
megi: jejuuuu a jak ja żałuje że nie zdaje ang rozsz... jeśli sie nie dostane na moje studia, to sobie tego do konca zycia nie wybacze chyba xd
9 maj 23:19
KacpeR: dobrze , dziękuje wszystkim za odpowiedzi, mam nadzieje ze wybiore taki kierunek ze bede zadowolony do konca swoich dni .. tymczasem ide spac, bo jutro angielski emotka piszcie tutaj kierunki studiow , po ktorych znajde z łatwoscia prace i bedzie ona w miare platna emotka moje typy: [N[−budownictwo −geodezja i kartografia −inzynieria srodowiskowa −wiertnictwo naftowe i gazownicze no i z tą fotoniką warto pomyslec, bo bardzo Ciekawie sie zapowiada]]
9 maj 23:21
tn: Ja będę szedł na informatykę, ale to moja pasja życiowa, nie wiem jak u Ciebie, tyle, że moja matura dopiero za rok
9 maj 23:23
kicha: przynajmneij nie brakuje ci $ i to tez jest wazne w zyciu i mozesz sobie przebierac jakie studia ^^ mysle co wybierzesz to i tak dasz rade bo mas zzapał
9 maj 23:23
panteon: ode mnie dodam, że energetyka jest przyszłościowa
9 maj 23:26
KacpeR: no mysle ze z kasa nie bedzie problemu, ale nie lubie wyciagac pieniedzy od ojca bo widze jak mu szkoda kiedy musi mi je dawac.. wole sam zarobic i pomoc bratu ktory ciezko pracuje emotka... zapał jest mam nadzieje ze nie zgasnie emotka
9 maj 23:26
psik: to na budownictwo trzeba mieć tak wszystko po 90%? Aż takie progi?
9 maj 23:46
elpe: na PW emotka
9 maj 23:50
psik: no tak, ja rozumiem że PW prestiżowe, ale 90% to ciężko uzyskać z rozszerzeń, gdzieś coś jakiś błąd głupi i już punkty lecą. Ja bym się wybierał na PŁ jeśli już też na budownictwo a przewiduję ok. 70% z matematyki...
9 maj 23:54
KacpeR: psik na PW trzeba z matmy + fizy + angol*0,25 = 170pkt gdzie 1% podstawy to 0,5 pkt , a 1% rozsz to 1pkt... w moim przypadku matma 74pkt + 90pkt + 7pkt − 171pkt wtedy się dostaje
10 maj 07:25
JAKUB: Proszę o pomoc; z miast A iB wyjechały równocześnie dwa pociągi , jadący z miasta B porusza się z prędkością o 20km/h większą od pociągu jadącego z miasta A.Oblicz prędkości średnie pociągów, jeśli spotkały się w punkcie dzielącym drogę w stosunku 4:5. jakub function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
10 maj 08:11
ZKS:
 1 1 
Angielski podstawa na PW jest liczona jako

a nie

.
 8 4 
10 maj 14:35
Nienor: z ang będziesz mieć tylko 15 pkt.?
10 maj 14:51
Arcane ShadowMaster: Mieszka może ktoś w okolicach Warszawy i ogarnia jak odbywa się rekrutacja na Wojskową Akademie Techniczną? Czy przyjmą mnie na studia dzienne z wynikami takimi jak z matmy podstawowej ok.96%, angielski podstawowy ustny i pisemny po 60%? I jeszcze na jaki kierunek można się najłatwiej dostać? emotka
10 maj 15:09
KacpeR: dobrze napisalem ze przelicznik jest *0,25 , dodalem jeszcze ze za podstawe jest 1%− 0,5pkt co oznacza 0,5*0,25=0,125 to samo emotka z angola będe mial 50% /
10 maj 16:05
KacpeR: Ktos mowil ze jestesmy w niżu demograficznym . gowno prawda w tamtym roku mature pisalo 343tys osob, w tym ponad 380tys.. dziekuje , własnie pozegnalem studiaemotka
10 maj 21:37