trygonometria
Rodney: Wiedząć, że tg x = 5, oblicz
| sin x− cos x | |
| |
| sin x + cos x | |
Jak to ugryźć?
| | sin x | |
Ja wyszedłem od tego, że tg x = |
| |
| | cos x | |
za cos x podstawilem z jedynki trygonometrycznej i wyliczylem jaki jest sinus, potem jaki
cosinus...
Wyszło mi, że
| sin x− cos x | | 2 | |
| = |
| |
| sin x + cos x | | 3 | |
Może ktoś to sprawdzić i powiedzieć czy mój sposób liczenia jest najlepszy do tego? Z góry
dziękuję
Rodney: No wlasnie!
Dziekuje, wiedzialem, ze to proste zadanie i da sie zrobic bez tych obliczen, ale jakies
chwilowe zacmienie mialem

W kazdym razie dziekuje