rozwiązanie
tom: narysuj siatkę graniastosłupa trójkątnego prawidłowego o krawędzi podstawy 2 cm i krawędzi
bocznej 3 cm. oblicz pole całkowite.
9 maj 21:29
krystek:
9 maj 21:39
ania:

Pole 2
2*
√3/4 * 3= 3
√3
9 maj 21:40
krystek: No tak ostrosłup to nie graniastosłup musze zapisać sie do szkoły , może mnie przyjmą?
9 maj 21:42
krystek: Pc=2*Pp+Pb
9 maj 21:44
tom: Pb=(2*2+3*3)*3=(4+9)*3=39cm
Pp=2*6=12cm
9 maj 21:51
ania: a ja policzyłam objętość zamiast pola... idę spać ;>
9 maj 21:53
tom: Pc=2*12cm+39cm=63cm2
9 maj 21:54
tom: to tak ma być
9 maj 21:54
ania: Pb = 3*2*3 =18
PP = 22*√3 /4 =√3
Pc=18+2√3
9 maj 21:56
tom: skąd wzieło się 2 √3
9 maj 22:01
tom: ok wiem
9 maj 22:04