zad
:): Bramkarz rzuca piłkę działając na nią stałą siłą przez czas 0.1 s. Ręka jego porusza
się do przodu na odległość 1 m. Masa piłki 600 g. Znaleźć przyspieszenie piłki.
Jaka jest wartość siły działającej na piłkę? Jaką pracę wykonał bramkarz
9 maj 19:32
:): a=200?
9 maj 19:34
:): a nie m na km trzeba zmienic
9 maj 19:35
a ja: F = m * a
a = v/t
s = 1/2*a*t2
9 maj 19:36
:): 0,2=a?
9 maj 19:37
a ja: a tam trzeba przyspieszenie ino to bez tego w srodku
9 maj 19:37
:): a=0.2 W=0,024? F=0.12?
9 maj 19:39
a ja: jakby ciepał z przyspieszeniem 0,2m/s to mecz musiałby trwać 3 dni
9 maj 19:39
a ja: nie no chyba dobrze
9 maj 19:40
:): Na ciało o masie m=5kg działają jednocześnie trzy siły F1=(1,2,1)[N], F2=(2,−2,−1)[N]
oraz F3=(−1,1,2)[N]. Wyznaczyć wektor przyspieszenia ciała oraz jego wartość. Jaką
drogę przebędzie to ciało w czasie t=10s przy założeniu, że początkowo było
nieruchome?
9 maj 19:40
:): Nie wiem co z tymi wektorami
9 maj 19:44
Maslanek: Ręka jego porusza
się do przodu na odległość 1 m....
Z tego można tylko długość okresu styczności z piłką dostać, jeśli by było wiadomo jak szybko
ręka się porusza. Wtedy można by policzyć popęd....
A tak jak teraz? Skąd niby to s? (jako długość ręki? tylko, że ona nie musi się poruszać ruchem
przyspieszonym)
9 maj 19:53
Maslanek: Fw = [2, 1, 2]
Policzyć długość wektora Fw. To jego wartość. Później skorzystać ze wzoru Fw=m*a.
9 maj 19:56