matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi zbieznosc
ja:
Zbadaj zbieżność szeregu
n!
n
n
wyznaczyłem a
n+1
i liczylem z d'alemberta. mozektos sprawdzic czy poprawnie
(n+1)n!n
n
n
n
n
n
lim
= lim
= lim
= lim
(n+1)(n+1)
n
n!
(n+1)
n
n
n
+n
2
+1
n
n
= 1
n
n
(1+
1
n
n−2
+
1
n
n
)
9 maj 19:29
Godzio:
a
n + 1
(n + 1) * n! * n
n
n
n
=
=
→
a
n
(n + 1)
n
* (n + 1) * n!
(n + 1)
n
1
e
9 maj 19:31