Błąd w arkuszu maturalnym!?
TPB: Chodzi o zadanie z ostrosłupem. Czy Wam też wychodzi, że trójkąt w podstawie ma boki długości
22,22,61? Taki trójkąt nie istnieje.
9 maj 18:08
:(: 61, 22, 22
9 maj 18:09
TOmek: ciekawe
9 maj 18:17
TPB: Chyba powininem napisać w tej sprawie do CKE. Pisałem też o tym na matematyka.pl, ale jeszcze
nikt na mój post nie odpowiedział.
9 maj 18:20
Godzio:
Ale dlaczego nie może być 61,61,22 ?
9 maj 18:23
TPB: Ja pierniczę racja!
9 maj 18:24
Godzio:
9 maj 18:25
Eta:
Ten trójkąt ma boki 22,61,61
9 maj 18:27
Eta:
9 maj 18:27
TPB: Nie wiem dlaczego mi się takie coś wzięło, a ja już do CKE miałem zamiar pisać.
Aha już mam, sobie przyjąłem na rysunku, że pewien bok ma długość x i drugi też. Potem
policzyłem z Pitagorasa i wyszło mi, że x=22 i stąd takie coś. No cóż roztargnienie.
9 maj 18:29
Eta:
I tu był właśnie "haczyk"
9 maj 18:30
TPB: I złapaliby mnie, gdybym pisał maturę

.
9 maj 18:32
Eta:
9 maj 18:32
Godzio:
A ja bym raczej rozpatrywał oba przypadki, bo coś mi nie pasowało

Sprzeczność później ani
nic nie wychodziła chyba nie ?
9 maj 18:34
TPB: Chciałem policzyć pole trójkąta ze wzoru Herona i wtedy się połapałem, że coś nie gra. Najpierw
się pogłowiłem − całkowicie mi umknęło, że ten drugi może mieć 61.
9 maj 18:37
Pepsi2092: Powiem Wam tak

Ja rozpatrywałem drugi przypadek ale wyszła wysokość ujemna także napisałem
że sprzeczność i zakończyłem te cuda
9 maj 18:40
Eta:

Bez wzoru Herona
h
2=...... P= 11*h=...
9 maj 18:40
TPB: A ja bardzo chciałem sobie poheronować
9 maj 19:02
Godzio:
No czyli sprzeczność wychodziła, więc problemu nie było
9 maj 19:03