Sprawdzian-Funkcja Kwadratowa
Drewno: 1.Oblicz najwieksza wartość funkcji f(x)=− 3 (x+4)2+7 . Dla jakiego argumentu funkcja ją
osiąga?
2.Rozwiąż równanie x2−6x−7=0
3.Oblicz miejsca zerowe funkcji y=(x+3)(x−1)
4.Zapisz funkcje w postaci ogólnej y=−3(x+1)2−2
9 maj 17:48
krystek: Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli! Popatrz na wykres!
9 maj 17:53
9 maj 17:54
Drewno: Jak bym wiedział o co chodzi to bym sobie zobaczył,a nie prosił o rozwiązanie...
9 maj 18:59
G: 1. Funkcja osiąga największą bądź najmniejszą wartość w wierzchołku, w zależności od tego czy
jest malejąca czy rosnąca. Podana przez Ciebie funkcja jest malejąca, więc obliczając y
wierzchołka otrzymamy wartość największą. Ponieważ masz ją zapisaną w postaci kanonicznej, bez
liczenia widać, że y wierzchołka to 7, jest to więc wartość największa.
2.
Δ=b2 − 4ac = 36 + 28 = 64
√64=8
x1 = (−b−√Δ)/2a = (6−8)/2 = −1
x2 = (−b+√Δ)/2a = (6+8)/2 = 7
3. −3 i 1
4. −3(x2+2x+1)−2 = −3x2−6x−5
9 maj 20:04
Maslanek: 1.
f'(x) = 2x+8
Stąd min dla x=−4. Wtedy f(−4) = 4.
9 maj 20:12
krystek: @Maslanek myślę,że to LO nie studia.
9 maj 20:27
Maslanek: To też LO, tyle że ze dwadzieścia lat temu
9 maj 20:27
krystek: x
w i y
w masz wzory . Poniewaz gałęzie paraboli skierowanesą w dół a=−3 więc dla x=x
w
| | −b | | −Δ | |
=p= |
| funkcja osiąga największą wartośc y=yw=q= |
| |
| | 2a | | 4a | |
9 maj 20:30
Maslanek: Ah

. To −3 to współczynnik kierunkowy.

Myślałem, że to dodawanie
9 maj 20:31
krystek: Oczywiście , i całki też były!
9 maj 20:33
krystek: @G przeczytaj uważnie co napisałeś!
9 maj 20:34
Drewno: Dziękuje bardzo za pomoc

bardzo mi się to przyda.
9 maj 23:32
d: Rozwi
3 cze 15:04