ciah geometryczny
olaaa: a1 = 12 . suma a1 + a3 = 21 . Oblicz iloraz ciagu .
9 maj 17:02
Ajtek:
a
3=a
1*q
2
12+12*q
2=21
12q
2=9
q=...
Tak jakoś

.
9 maj 17:18
olaaa: tak jakos to ja tez utknelam na q
2 =
34
9 maj 17:21
Ajtek:
Wyciągnij pierwiastek.
9 maj 17:31
Gustlik: a1 = 12 . suma a1 + a3 = 21 . Oblicz iloraz ciagu
12+a
3=21
a
3=9
10 maj 01:17
Mariola: to jakoś, coś, przepraszam mi nie pasuje..... ja to zrobiłam na układzie równań
{a
1=12
{a
1*q
2=21
{a
1=12 /:(−1)
{a1*q
2=21
{−a
1=−12
{a
1*q
2=21
q
2=9
q=3
10 maj 10:25
Mariola: Duuuuże sorki − (to do arytmetycznego) q będzie wynosiło pierwiastek z 3/2.
10 maj 10:30