rozszerzenie
Krzysiek: Matura rozszerzona w tym zadaniu z ciagiem napewno sa takie odpowiedzi ? jak podalisci an
forum

bo mi inne wyszly w oogle te zadanie jakies dziwne jest
9 maj 16:22
Krzysiek: Ej a w tym ciagu jak sa 3 liczby tworzace ciag geometryczny to u mnei wyszlo 1 0 0
czyli q=0
lub 16 0 0 q=0
jesli do drugiej dodamy 8 to bd arytmetyczny
16 8 0 r=8?
a do trzeciej 64 to geometryczny
np 1 8 64 q=8 w ogole jakos mi sie pomieszalo nie weim czemu mi tak powychodzilo
?
9 maj 16:54
XYZ: | | 1 | | 5 | |
W układzie współrzędnych rozważmy wszystkie punkty P postaci P=( |
| m + |
| ; m) gdzie |
| | 2 | | 2 | |
| | 55 | |
m∊<−1, 7>. Oblicz najmniejszą i największą wartość |PQ|2, gdzie Q=( |
| , 0). |
| | 2 | |
Proszę o konsultacje tego zadania.
Czy można było po prostu postawić −1, a później 7 do punktu P?
Wychodzi wtedy P
1 = (2,−1) i P
2 = (6,7)
Najmniejszą i największą wartość liczę z wzoru na długość odcinka.
Wyniki wyszły te same, czyli 511,25 oraz 651,25.
Proszę o odpowiedź, czy to dobry sposób rozumowania.
9 maj 17:03
Godzio:
Podstawić sobie nie można, trzeba wykazać, że to zachodzi dla takiego, a nie innego m
9 maj 17:06
XYZ: nie będzie żadnych punktów? skoro był przedział i wzięłam te dwie skrajne wartości?
9 maj 17:07
Godzio:
No punkty będą na pewno, ale skąd wiadomo, że np dla wierzchołka funkcji kwadratowej to nie
zachodzi ? Nie pełne rozwiązanie
9 maj 17:08
Godzio:
No i podstawić później trzeba

(głupoty wcześniej napisałem

)
9 maj 17:08
XYZ: Dobra czyli na 6 pukntów, skrobną jeden, dwa? nie orientuje się w tych kluczach Cke... teraz
rozumiem o co chodzi z tym wierzchołkiem.
9 maj 17:10
blogther: ja zrobiłem jak XYZ
9 maj 17:12
Godzio:
Ja bym dał 2 − 3 pkt, z naciskiem na 2, bo jednak nic trudnego nie zrobiłeś ...
9 maj 17:13
XYZ: dlatego się martwie [blogther], bo na interii robili to z funkcji...
9 maj 17:13
Krzysiek: a skad wy ta funkcje kwadratowa wzieliscie?
9 maj 17:14
Godzio:
1 pkt, − wyliczenie wartości dla −1
1 pkt − wyliczenie wartości dla 7
1 pkt − wyznaczenie wzoru funkcji kwadratowej
1 pkt − wyznaczenie wierzchołka paraboli
1 pkt − sprawdzenie czy należy od do przedziału + obliczenie w nim wartości (o ile należy)
1 pkt − podanie największej i najmniejszej wartości
Skala pewnie jest podobna do tej
9 maj 17:15
9 maj 17:16
Krzysiek: miejsce zrowe m = −1? i 7?
9 maj 17:17
Krzysiek: i a<0 ?
9 maj 17:17
XYZ: zobacz na stronie interii, każde zadanie rozpisane. a za zapis równań w takim zadaniu [Trzy
liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli do drugiej liczby dodamy 8, to ciąg ten zmieni
się w arytmetyczny. Jeżeli zaś do ostatniej liczby nowego ciągu arytmetycznego dodamy 64,
to tak otrzymany ciąg będzie znów geometryczny. Znajdź te liczby. Uwzględnij wszystkie
możliwości.]
jeśli wypisałam je w postaci a1, a1q i a1q2. Dlatego potem nie mogłam dojść do rozwiązania,
za duzo liczenia. wiem, ze mozna bylo na a,b,c.. chodzi tylko czy jak zapis mam dobry to sa
punkty, jak dalej sie myle w obliczeniach.
9 maj 17:18
Godzio:
Krzysiek o czym teraz mówisz ? |PQ|2 = ... po wyliczeniu wychodzi funkcja kwadratowa ze
zmienną m
9 maj 17:20
XYZ: Co z punktacja za zadanie z ciągiem ?
9 maj 17:25
alfa: ja sie uczyłam bite 6 miesiecy do tej matmy i co

? ledwo 30%:(( 4 pierwsze zad rozumiem,...ale
reszta? co to wgl było
9 maj 17:33
blogther: ja tez tak na poczatku z funkcji liczyłem ale takie rzeczy mi wychodziły ze zachiny nie moglem
wyliczyc tej max i mini
9 maj 17:48
Śniący: @Godzio
Ja mam pytanie odnośnie równania kwadratowego z parametrem. Zapisałem odpowiednie warunki i
przekształciłem odpowiednio nierówność tak aby można było skorzystać z wzorów Vieta. Później
popełniłem jeden błąd obliczeniowy. Czy to przekreśla dalszą cześć rozwiązania mimo, że dalej
zadanie jest poprawnie doprowadzone do końca?
9 maj 17:49
Krzysiek: ja odrazu za ma wstawialem granice jej zbioru to zle?
9 maj 17:50