szeregi
luki: | | 2n+3n | | 1 | |
suma szeregu ∞ ∑ n=1 |
| , w opisie jest że ∞∑ n=1 |
| =1 dlaczego jest |
| | 4n | | 2n | |
| | 3 | |
równe 1 ? tak samo ( |
| )n=3 czemu ? |
| | 4 | |
9 maj 16:21
Krzysiek: | | x | |
∑n=1 xn = |
| − szereg geometryczny |
| | 1−x | |
9 maj 16:23
luki: nie kapuje:(
9 maj 16:28
9 maj 16:33
Basia:
kiedyś w szkole uczyli (a gdzie teraz uczą to nie wiem), że suma nieskończona ciągu
geometrycznego, w którym |q|<1
| | a1(1−qn) | | a1 | |
S = limn→+∞Sn = limn→+∞ |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
| | 1 | |
∑ |
| jest nieskończoną suną ciągu geometrycznego: a1=12 q=12 |
| | 2n | |
9 maj 16:34
luki: dzięki zrozumiałem to . mam jeszcze pytanie jak mam okreslic czy zbiezny czy nie to stosuje
raczej sume i to samo przy sumie ?
9 maj 16:40
Basia:
sumę w większości wypadków o wiele trudniej policzyć niż zbadać zbieżność
ale tam gdzie się da (tak jak w tych przykładach) to czemu nie; można jak najbardziej
9 maj 16:43
luki: a jak sie nie da tak sumu obliczyc to jak najlepiej?
9 maj 16:54
Krzysiek: jest masa kryteriów do badania zbieżności szeregów, w zależności jaki przykład różne kryteria
się stosuje
9 maj 17:01
luki: | | an+1 | |
a w przypadku kryteria d'Alemberta jak stosowac wzór |
| |
| | an | |
9 maj 17:18
Krzysiek: jak masz szereg: ∑an
to przecież an+1 w miejsce n wstawiasz n+1 ...
9 maj 17:24
luki: | | n+2 | |
czyli jesli mam |
| silnia to w miejsce n stawiam n+2? |
| | 3n | |
9 maj 17:31
Krzysiek: napisz dokładnie jak wygląda an gdzie ta silnia jest...
9 maj 17:35
luki: | | n+2 | |
∑ |
| silnia na dole w mianowniku |
| | 2n | |
9 maj 17:39
9 maj 17:42
luki: ok i jak to rozwiązać?
9 maj 17:52
Krzysiek: | | an+1 | |
rozpisujesz silnię i liczysz granicę: limn→∞ |
| |
| | an | |
9 maj 17:53