Zadanie z ciagiemna rozszerzeniu
Krzysiek: Napewno w tym zadaniu sa odpowiedzi 4,12,20 ?
mi troche inaczej wyszlo
9 maj 16:10
Basia:
O to zadanie chodzi:
Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli do drugiej liczby dodamy 8, to ciąg ten zmieni
się w arytmetyczny. Jeżeli zaś do ostatniej liczby nowego ciągu arytmetycznego dodamy 64,
to tak otrzymany ciąg będzie znów geometryczny. Znajdź te liczby. Uwzględnij wszystkie
możliwości ?
A może ja mam błąd w treści ?
przecież 4,12,20 to nie jest ciąg geometryczny
9 maj 18:55
k: powinno być 4,12,36
9 maj 19:07
Basia:
jeżeli mam poprawną treść to powinny być dwie odpowiedzi
oto one
1.
| | 4 | | −20 | | 100 | |
x = |
| y= |
| z= |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
2.
x = 4 y = 12 z=36
9 maj 19:08
k: oczywiście to jest jeden przypadek, drugi był z ułamkami
9 maj 19:08