:(
Umieram: Czy ktoś w zadaniu z PQ liczył odległość punkt Q od prostej utworzonej z punktów P
I wyszło mu 500 najmniejsza odległość do kwadratu?
9 maj 16:01
fredek: Tak. Ja tak policzylem

. W odpowiedziach jest inaczej

.
9 maj 16:03
Umieram: No wieeeeem, ale moim zdaniem w odpowiedziach jest źle! Przecież skoro tak wychodzi to to musi
być najmniejsza odległość, a jak nie będzie to ich pozabijam wszystkich!
9 maj 16:04
fredek: Najpierw policzylem odleglosci od skrajnych punktow tzn −1 oraz 7. Nastepnie ze wzoru na odl
pkt od prostej odl Q od P i do kwadratu i wyszlo tak jak mowisz. Nie wiem czemu to jest zle
9 maj 16:05
Umieram: Bo odległość od tych krańcowych punktów też policzyłam, ale stwierdziłam, że to też trzeba
sprawdzić, bo jak pod kątem prostym to może być najmniejsza
9 maj 16:06
Umieram: No dokładnie i nadal wydaje mi się, że zrobiliśmy dobrze właśnie...
9 maj 16:07
fredek: No dokladnie. Pod katem prostym jest najmnoiejsza. Ja nie widze zadnego bledu w tym
rozumowaniu. Jeszcze raz przelicze w takim razie
9 maj 16:14
Umieram: Po prostu jesteśmy bystrzejsi od ekspertów...
9 maj 16:17
fredek: hehhe. Ale sprawdzilem to i niestety mamy zle

//. Prosta prostopadla ktora prowadzimy z punktu
Q niestety nie przecina odcinka. Rownanie odcinka: y=2x−5. Rownanie prostopadlej poprowadzonej
z Q: y=−1/2x+b. Po podstawieniu wspolrzednych punktu Q: y=−1/2x+55. Zauwazamy ze preciecie
prostej Q z P nie nastepuje na odcinku. I lipa. Zapomnielismy tego sprawdzicT___________T. No
i w tym wypadku tak jak tam jest jest dobrze:((.
9 maj 16:24
Umieram: A na poczatku tego nie liczylam i pozniej mi sie cos przypomnialo... Ech...
9 maj 16:26
9 maj 16:29
Krzysiek: to ktora jest odpowiedz wkoncu poprawna

9 maj 16:34
Umieram: 511,25 i 651,25
9 maj 16:38