Misia: 1)ile m
2 brezery potrzeba na wykonanie namiotu wraz z podłogą, jesli na szwy i scinki
nalezy przeznaczyc 15% materiału? h=100cm,podst=2m, dl ściany bocznej=12dm
2)pole powierzchni całkowitej ostrosłupa praw. czworokatnego jest rowna 96 cm
2. Obl V
ostroslupa jesli krawedz podstawy ma dł 6 cm.
POMÓŻCIE
MnQ: 1) jaki ksztalt ma miec namiot?
2)
Pp = Pole podstawy + 4 pola trojkatow bocznych
Pp = 96
Pp = a
2 + 4 x 1/2 a x h gdzie h jest wysokoscia sciany bocznej
96 = 36 + 4 x 1/2 x 6 h 36 przenosimy na lewo,
60 = 12h
h = 5
i teraz pitagoras z trojkata, gdzie h jest przeciwprostokatna, H (wysokosc ostroslupa) i
1/2a przyprostokatnymi.. czyli
h
2 = (1/2a)
2 + H
2
25 - 9 = H
2
H = 4
V = 1/3 x Pp x H
V = 1/3 x 36 x 4
V = 48 cm
3
pozdrawiam