Granice pilnie pomocy
Kan: Witam, potrzebuję pomocy.
Badam przebieg zmienności funkcji i jedyne czego nie potrafię zrozumiec to granice.
| | (x−3)3 | |
mam przykład |
| , wyliczyłem że granica przy x→+∞ = +∞, potem że x→−∞=−∞, a teraz |
| | x2 | |
nie wiem jak obliczć granicę przy x→0+ i x→0−. Prosze o pomoc.
pozdrawiam
9 maj 14:48
Krzysiek: narysuj sobie wykres funkcji y=x
2 (mianownika) i zmierzając do 0
+ (czyli z prawej strony)
zmierzamy po dodatnich więc:
dla 0
− to samo
9 maj 15:11
Kan: aha, tak jest to zrozumiałe, a dlaczego w liczniku nie wyliczasz według wzorów skróconego
mnożenia? dodam że tak zrobiłem dla x→+∞ i −∞ mianowicie:
| x3−6x2+12x−8 | |
| co by dało po wyciągnieciu x2 przed nawias w liczniku i uproszczeniu z |
| x2 | |
| | 6 | | 12 | | 8 | |
mianownikiem x(1− |
| + |
| − |
| ) właśnie wg tego wyliczyłem nieskończoności czy |
| | x | | x2 | | x3 | |
to było źle?
9 maj 16:03
Basia:
1.
(x−3)3 = x3 +3x2*(−3) + 3x*(−3)2 + (−3)2 =
x3 − 9x2 + 27x − 27
2.
jak już poprawnie podniesiesz do potęgi 3 możesz robić tak jak napisałeś, ale tylko gdy liczysz
granicę przy x→±∞
9 maj 16:26
Basia: cd.
bo przecież przy x→0 dostaniesz
0*(1− nie wiadomo co)
| | 9 | |
przecież np. |
| nie ma granicy przy x→0 bo |
| | x | |
| | 9 | | 9 | |
limx→0− |
| = −∞ a limx→0+ |
| = +∞ |
| | x | | x | |
9 maj 16:29
Kan: aha, ale wynik podałaś inny niż Krzysiek, on napisał że przy 0+ będzie −∞
9 maj 16:34
Basia:
rany boskie; przecież to inny ułamek; przykład Ci tylko podałam
9 maj 16:36
Basia:
zapamiętaj:
a potem masz zwykłe mnożenie przez liczbę, bo
lim
x→0(x−3)
3 = (0−3)
3 = −27
−27*(+
∞) = −
∞
−27*(−
∞) = +
∞
9 maj 16:41
Kan: Dzięki serdeczne.
Pozdrawiam.
9 maj 16:43