matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
olle:
1
x
2
=
3
(4−x)(8−x)
9 maj 14:48
picia:
dziedzina a potem wymnoz na krzyz
9 maj 15:04
ManFanUtd:
D: R
−
{4,8} (4−x)(8−x)= 3x
2
32−4x−8x+x
2
= 3x
2
2x
2
+12x−32=0 x
2
+6x−16=0 Δ=100
√
Δ
= 10 x
1
= −8 x
2
= 2 x∊(−
∞
; −8) v (2;4) V (4;8) V (8;
∞
)
9 maj 15:34
picia:
co to ma byc?gdzie tu nierownosc?skad te przedzialy
9 maj 16:13