POMÓŻCIE
ROBERT: Podaj w przybliżeniu miare konta alfa α a) jezeli sinα= 0,48 b) cosα= 0,64
9 maj 14:13
ania:
a)29°
b)57°
9 maj 14:22
9 maj 14:23
ania: poprawka b) 50°
9 maj 14:23
ania: bierzesz tablice i odczytujesz
9 maj 14:24
ROBERT: A JAK ANIU TO OBLICZYĆ?
9 maj 14:24
9 maj 14:26
ROBERT: A nie bedzie że b) 40
9 maj 14:31
ania: w tablicach zazwyczaj sinα jest razem z cosβ i α jest z prawej strony a β z lewej
9 maj 14:36
ania: sin(28,7°)=0,48022349744318891978665643609329
cos(50,2°)=0,64010969948495547667143223298568
otwierasz kalkulator w windowsie (ten rozszerzony) wpisujesz kąt i klikasz funkcję i strzelasz
aż utrafisz blisko ;>
9 maj 14:39
9 maj 14:42
ROBERT: ANIU podpowiesz mi jeszcze z takim zadaniem Oblicz a) cosα=? jeżeli sinα=15
b)oblicz sinα=? jezeli cosα=23
c) oblicz sinα i cosα jezeli tgα=4
9 maj 14:53
ania: jedynka trygonometryczna sin2α + cos2α=1
więc cos2α=1− sin2α=1−1/25=24/25
cosα=4√6/5
analogicznie b
w c układ z 2 niewiadomymi
1° jedynka
2° sin/cos=4 ==> sin =4cos
16cos2 +cos2=1 => cos2=1/17 ==> cos=√1/17
9 maj 14:57
ROBERT: DZIEKI WIELKIE
9 maj 15:07