Polecenie oblicz x
na drugim rysunku jest 5,5 po lewej stronie
proszę o wytłumaczenie mi tego zadania z góry dzięki
I teraz z tw. Pitagorasa:
x2+12 = 32
x2 + 1 = 9
x2 = 8
x = 2√2
zielona prostopadła do cieciwy z pitagorasa 5,52−52 = 5,25
fioletowa z drugiego pitagorasa 5,25+12=6.25 długość równa 2,5
więc x=5,5−2,5=3
dzieki za odpowiedz a nie ma to byc takim sposobem? Jeśli w okregu dwie cięciwy AB i CD
przecinaja sie w punkcie P to |PA| * |PB|= |PC| * |PD| ?
| 11−x | 6 | |||
= | i x<5,5 ⇔ 24 = x(11−x) ⇔ x2−11x+24= 0 ⇒ x=3 . ... | |||
| 4 | x |
sprawa prosta :
∡CAB = ∡CDB i ∡ACD = ∡ABD − kąty wpisane oparte na tych samych łukach i
∡APC = BPD − kąty wierzchołkowe . ...