szereg
ja: Zbadaj zbieżność szeregu
Prosiłbym o pomoc jak to policzyc?
9 maj 13:35
Alkain: Użyj kryterium jakiegoś. Cauchego chyba będzie najlepsze, Jeśli nie wyjdzie licz z innego

W razie napotkania problemów napisz.
9 maj 13:43
ja: z kryt. Cauchego
i tu pytanie czy moge przeksztalcic w cos takiego
(pierwiastek n−tego stopnia jest nad calym wyrazeniem)
9 maj 14:06
Alkain: Nie możesz, ale możesz to zapisać w taki sposób.
| | n√3n+2n | | n√3n+2n | |
lim |
| = |
| = |
| | n√5n | | 5 | |
9 maj 14:13
9 maj 14:31
Krzysiek: | 3n +2n | | 3 | | 2 | |
| =( |
| )n +( |
| )n |
| 5n | | 5 | | 5 | |
i skorzystaj ze zbieżności szeregu geometrycznego
9 maj 14:40