PRAWDOPODOBIEŃSTWO ZADANIE 11
Yay: słuchajcie mam prosbę tylko jednego zadanie nie zrobiłem i nie wiem jak je zrobić
zadanie ostatnie z prawdopodobieństwem. Niby logiczne ale nie mogłem znaleść dowodu
przekonywujacego mnie.
Pomoże ktoś?
9 maj 13:26
Aranea: Zrób sobie rysunek.P(A`∩B) = P(B) − P(A∩B).
Po drugie P(B`∩A) = P(A) − P(A∩B).
Po trzecie 1≥P(A) + P(B) − P(A∩B).
Czyli 1 ≥ P(A) + 0,7. 0,3 ≥ P(A), a wiadomo, że P(A) ≥ P(A) − P(A∩B).
Stąd P(B`∩A)≥0,3
9 maj 17:31
Basia:
proponuję tak:
A'∩B = (A∪B')' ⇒ 0,7 = P[(A∪B')'] = 1−P(A∪B') ⇒
P(A∪B') = 0,3
B'∩A = A∩B' ⊂ A∪B' ⇒ P(B'∩A) ≤ P(A∪B') = 0,3
c.b.d.o.
9 maj 18:41
Eta:

3/ sposób
Zdarzenia (B
'∩A) i (A
'∩B) −−− są rozłączne ( nie mają części wspólnej)
zatem: P(A∩B
') +P(A
'∩B) ≤ 1
to 0,7+P(A
'∩B)≤1 ⇒ P(A
'∩B) ≤ 1−0,7 ⇒ P(A
'∩B)≤0,3
c.n.u.
9 maj 18:59