nierówność
Myszka. : rozwiąż nierówność. x4+x2≥2x
9 maj 13:21
Mariola: trochę cierpliwości
9 maj 13:27
Zuza: Przenieś wszystko na lewą stronę, wyciągnij x przed nawias i znajdź kolejny pierwiastek
9 maj 13:33
Mariola: x
4+x
2≥2x
x
4+x
2−2x≥0
x
2(x
2−2x+1)≥0
x
2(x−1)
2≥0
x
2=0 x=1 x∊D−{0,1}
Ps. Ale koncówkę niech ktoś jeszcze zerknie
9 maj 13:38
kylo1303: Źle to jest...
9 maj 13:39
ewa.: chyba źle jest to zrobione..
9 maj 13:40
picia: nie.
x(x3+x−2)≥0
9 maj 13:40
Mariola: picia ma rację, głupio mi
9 maj 13:42
picia: a dalej...
x(x−1)(x2+x+2)≥0
9 maj 13:42
ania: x(x3+x−2)≥0
x(x−1)(x2+x+2)≥0
Δ<0
dwa rozw. x=0 lub 1 parabola i przedziały do 0 i od 1
9 maj 13:42