Matura rozszerzona 2012
kylo1303: Matura rozszerzona
Moje odpowiedzi:
1. 4 liczby: −1,0,1,2
2. Nierownosc wielomiany: x∊ (−∞, 0>u<1,∞)
3. rownanie trygonometryczne: x=2kπ v x=π/3+2kπ v x=−π/3 + 2kπ, k∊C
| | 4 | | −20 | | 100 | |
4. Ciagi geo/ary: (4,12,20) v ( |
| , |
| , |
| )
|
| | 9 | | 9 | | 9 | |
5. dowod z a i b (latwe)
6. Ilosc liczb osmiocyfrowych: 280
7. Dowod ze zbiorami prawdopodobienstwo
| | ab3 | |
8. Pole trojkata w prostokacie: |
|
|
| | 2a2+2b2 | |
9. Objetosc ostroslupa: V=1760
√210
10. Rownanie kwadratowe: m=
√14 v m=−
√14
11. |PQ|
2 , tego dokladnie nie pamietam, ale jedno to chyba 409 a druga to chyba 521.
9 maj 13:03
Pati: identycznie mam wieksosc poza tym z pq
651,25 i 511,25
no i to glupie 4 to calkiem zle mam wiec ty chyba ok
9 maj 13:05
kylo1303: No to moze niech ktos zrobi to z PQ.
Takie wspolrzedne byly?
9 maj 13:08
loko: tak
9 maj 13:09
kylo1303: Bo tak patrze ze inni maja te wyniki co
Pati, wiec pewnie to jedna mam zle. Mozliwe ze w
rachunkach sie walnalem. Fajnie bedzie jak ktos zrobi tutaj, to sobie porownam
9 maj 13:10
Pepsi2092: tak
9 maj 13:10
kylo1303: Juz wiem gdzie mam blad

Pewnie 2 punkty odejma
Jak mialem cos takiego:
| | 5 | | 5 | |
f(m)= |
| (m2−20m+625) to policzylem dla (m2−20m+625) i nie pomnozylem przez |
|  Ale |
| | 4 | | 4 | |
reszta wydaje sie ze dobrze
9 maj 13:14
FunnyBoy: Mi wyszło, że najmniejsza wartość PQ2 = 500, a największa 651,25
9 maj 13:14
kylo1303: I wtedy odpowiedzi bylyby:
511,25 i 651,25
9 maj 13:14
Pati: ja strace 5−6 punktow na ciagu i 1 na trojkacie bo zapomnialem ze pole jest rowne 1/2... Tak
jak wczoraj z ostroslupem nie dopisalem 1/3
9 maj 13:16
Alkain: kylo tak
| | m+5 | | 55 | |
|PQ|=√( |
| − |
| )2+(m+0)2 |
| | 2 | | 2 | |
I wtedy wierzchołek p liczysz i potem już widać ;<
9 maj 13:16
FunnyBoy: Mnie się wydaje, że żeby obliczyć najmniejszą wartość, to trzeba było obliczyć odległość Q do
prostej zawierającej te dwa skrajne P
9 maj 13:16
TOmek: | | m | | 5 | |
pewnie dużo osób popełniło błąd tutaj (x−( |
| + |
| )).... bla bla |
| | 2 | | 2 | |
zapomniało o zmianie znaku
9 maj 13:20
kylo1303: Alkain Wyzej napisalem gdzie blad, dzieki za rozwiazanie. To bylo zadanie na 5 czy 6pkt?
Bo tak nie wiem ile mi odejma, 2pkt sadze ze dostane za to. I teraz bede na siebie zly bo
proste bylo, blad idiotyczny...
Tak wygladal zapis u mnie:
| | 4 | |
|PQ|2= |
| (m2−20m+500) (wart. bezw. mozemy opuscic bo to na pewno jest dodatnie)
|
| | 5 | |
f(m)=m
2−20m+500 a ulamek sie rozplynal w powietrzu... Oczywiscie pozniej moglbym pomnozyc to
co mi wyszlo, ale nie jest latwo dostrzec swoje bledy. Pozostaje liczyc na jakies 90−94%
9 maj 13:21
Daniel: kylo1303 ja wszystko zjebalem

liczby zjebalem, nie dowiodlem ze zbiorami, ciag mi
wyszlo a=4 lub a=4/9 q=−5 lub q =3 po podstawieniu do tych ciągow nie sprawdzilo sie w
zadnej sytuacji..x
14 +x
24 zrobione w 75% czasu mi zabraklo, z trojkątem mi wyszlo inaczej
niz Ci , mi z pierwiastkiem cos tam, ale mianownik ten sam

.. licze na 70%, jestem wielkim
przegranym .. dodam jeszcze ze w 70minucie wymięklem i zemdlalem

/
9 maj 13:21
Daniel: PATI tez mam z tym |PQ|2 tak jak ty
9 maj 13:22
Daniel: to bylo kylo1303 za 6pkt, przsadzili XD
9 maj 13:22
anton86993: @kylo1303
Zad. 1 − mam tak samo jak ty
Zad. 2 − mam tak samo jak ty
Zad. 3 − mam tak samo jak ty
Zad. 4 − mam tak samo jak ty
Zad. 5 − niestety pominąłem i nie zdążyłem zrobić

Zad. 7 − z tym prawdopodobieństwem coś mi nie wychodziło

Zad. 8 − mam tak samo jak ty
Zad. 9 − niestety nie zdążyłem całego zrobić i wyliczyłem kilka rzeczy więc parę pkt wpadnie
(może)
Zad. 10 − mam tak samo jak ty
Zad. 11 − powinno być 651,25 dla m = −1 i 511,25 dla m = 7 − delta była mniejsza od zera i
ramiona do góry więc widać, że dla końców przedziałów odpowiednio największą i najmniejszą
wartość przyjmie wyrażenie − MASZ DOBRZE NAPEWNO
9 maj 13:23
Alkain: kylo to się ciesz że możesz na tyle liczyć ja trochę więcej zjebałem... dużo małych błędów
rachunkowych mam przez co wyniki są niepoprawne...

Jak dostane 70+ to będę skakał z radości
9 maj 13:23
anton86993: Podsumowując nie jestem zadowolony z siebie bo mogło być lepiej. Wiem, że stać mnie na więcej
ale niestety trzeba zadowolić się tym co się ma

Przepadło.
Tak szczerze mówiąc to przesadzili z poziomem matury, szczególnie z pierwszymi zadaniami. Co
oni myślą, że ktoś robot jest i wyliczy w parę minut?
9 maj 13:25
kylo1303: Daniel No troche przesadzili, pewnie 1pkt za podanie minimalnej, 1pkt za podanie
maksymalnej, 1 za odpowiedz. Czyli co najmniej 3 mi ida. Przypuszczlanie dostalbym punkty za:
−obliczenie |PQ|2 (bo to mam dobrze)
−moze ewentualnie za dopisek ze wart. bez. mozna opuscic i narysowanie ogolnego wykresu
funkcji
− zauwazenie ze funkcja przyjmuje max/min wartosc na granicach dziedziny.
Takze przy dobrych wiatrach 3/6.
9 maj 13:26
Basiek: Ojacieżpierdzieleż. Dziękuję
9 maj 13:27
kylo1303: Daniel Ale ty chory jestes czy warunki i stres to spowodowaly? Cos ci nauczyciele ci
pomogli czy nic nie ruszyli? Jakas woda czy co?
9 maj 13:28
Alkain: Basiek a tobie jak poszło ?
9 maj 13:28
Daniel: Basiek 100% ? :s
9 maj 13:29
kylo1303: Basiek Za co? Napisz jak poszlo. W zadaniu z |PQ| mam blad, trzeba przemnozyc jeszcze
| | 5 | |
przez |
| . Inni podali wlasciwy wynik |
| | 4 | |
9 maj 13:29
elpe: no to blisko ok 70
9 maj 13:29
Daniel: nie jestem chory, tak bylo duszno ze az 4 osoby wychodzily, za oknem darcie pizdy...ehhhhh wez
tu rob zadania

+ suszylo mnie po wczorajszym
9 maj 13:29
Basiek: Rozwijam się jako humanistka od dziś, więc:
Tragedia w trzech myślach:
Myśl pierwsza: to studia poszły się pier....
Myśl druga: Może pójdę pić?
Myśl trzecia: Płakałabym, ale nie umiem. Dlaczego?!
Wnioski wyciągnij sam
9 maj 13:30
Daniel: KURWA, w pierwszym nie odrzucilem ułamkow, tempy chuj ze mnie
9 maj 13:31
kokus: magia kulwa 0o
basia 99% ?
9 maj 13:31
psik: Ja tu widzę że wszyscy narzekają ale piszą 60/70%+

. To nie koniec świata, pocieszmy się że
poziom był trudny i wszystkim źle poszło

. Ave
9 maj 13:31
Kamil: 2 i 9 zadanie za ile punktów było?
9 maj 13:31
kylo1303: Daniel U nas okolo godziny 11.30 ruszyla jakas budowo na zewnatrz. Ale ze to bylo pod
koniec i ja po chwili wyszedlem to obylo sie bez tragedii. Teraz bede pluł sobie w brode ze
spieprzylem zadanie, i to jak na zlosc dobrze punktowane

Co innego jakbym nie potrafil
zrobic lub robil zlym sposobem i wynik inny... A tak pozostaje niedosyt i "rozczarowanie"
9 maj 13:32
kokus: ma ktos juz arkusz?
9 maj 13:32
Basiek: Aaa gdzie tam, proste było. Ja liczyć nie umiem. Nigdy nie umiałam.

A wiecie co jest za rok? Powtórka z rozrywki

Jednej rzeczy żałuję, że nie wzięłam sobie kalkulatora złożonego
9 maj 13:32
kylo1303: 2 za 4pkt, 9 nie pamietam (chyba 5)
9 maj 13:32
Alkain: Basiek i tak byś nie mogła go użyć
9 maj 13:33
Basiek: Taaa, powiedz to połowie sali
9 maj 13:33
psik: jest może gdzieś już arkusz? Bo też bym się dowiedział jakie zadanie za ile pkt było.
9 maj 13:34
psik: Arkusz jest na 50 pkt czy 60?!
9 maj 13:34
kokus: basia watpie zeby tobie zle poszlo... gdize planowalas isc na studia ?
9 maj 13:34
Daniel: co ja mam teraz studiowac z takim wynikiem

/ chuj by to.. jak na fizie beda takie warunki to
narobie halasu i wszyscy beda powtarzali
9 maj 13:35
kylo1303: psik 50pkt.
U nas tez spokojnie mozna byloby wniesc zlozony, nitk na dobra sprawe nie sprawdzal.
9 maj 13:35
psik: Uf, przez chwilę się bałem.
9 maj 13:36
Basiek: Na UEK

Dzisiejszy wynik... to porażka po całej linii. Nie wiem, jak ja to zrobiłam, że
wszystko jest niemal źle. Nawet nie tyle, że nie umiałam, źle policzyłam

Ale wiecie... głowa do góry. Cholera, nie ma tu żadnych ofiar losu.
Szukam jakichś studiów, gdzie prawie nie trzeba mieć punktów, tylko przyjmują prawie z
automatu, mogę być wszystkim

Macie jakieś takie?
9 maj 13:36
Alkain: kylo to fajnie mieliście my nie mogliśmy nic wnieść wszystko nam dali na sali

.
Ale teraz tak patrzę to nie jest tak źle na PWr bierze się wynik albo P+1,5R albo 2,5 R. Więc
teraz trzeba się przyłożyć do Fizyki !
9 maj 13:38
Alkain: Basiek patrz po kierunkach na niektóre można iść mając 0 pkt. Więc o to się nie martw xD
Wystarczy tylko zdana matura.
9 maj 13:39
Paweł: a z prawdopodobieństwem:
P(A ∩ B`) = 0,7
Wykaż, że P(A` ∩ B) <= 0,3
Można było tak?:
P[(A ∩ B`) ∪ (A` ∩ B) ] <= 1
P(A ∩ B`) + P(A` ∩ B) <= 1
P(A` ∩ B) <= 1 − 07
P(A` ∩ B) <= 0,3
9 maj 13:39
Maslanek: Basiek głowa do góry!
9 maj 13:40
Basiek: Maslanek− ja tylko narzekam; czyli standard.

Ech....
9 maj 13:41
kylo1303: Eee... P+1,5R jest lepiej niz 2,5R wiec to takie promowanie podstawy.
Ja tez kalkulator dostalem na sali, ale to dlatego ze wczesniej go zlozylem. W kieszeni
spokojnie moge wniesc co tylko chce. Siedzialem na koncu sali gimnastycznej, a obok mnie
nauczycielka WFu czytala sobie ksiazke... Takze moglbym sciagac ile chce.
9 maj 13:41
kylo1303: Basiek Interesuje cie politechnika wydzial mechaniczny?
9 maj 13:42
rev: "Alkain: Basiek patrz po kierunkach na niektóre można iść mając 0 pkt. Więc o to się nie
martw"
chyba na zarzadzanie po ktorym zostaje praca w mcdonaldzie
9 maj 13:42
Maslanek: A i tak pewnie z 80% będziesz miała
9 maj 13:42
Pawel: basia jestes z malopolski? dlaczego akurat na UEK startowac chcesz
9 maj 13:42
Basiek: kylo− obecnie, to mi wsio jedno.
9 maj 13:43
megi: Basiek skąd jesteś? i w jakim mieście studia Cię interesują?
9 maj 13:43
Basiek: Tak, z Małopolski. Zarządzanie też nie jest złe, mogę zarządzać Makiem.

A 80%, to jak sobie
zero dopiszę
9 maj 13:44
Maslanek: Basiek obiecałaś mi swoje zdjęcie i jak będzie?
9 maj 13:44
kropka: Objetosc ostroslupa: V=1760√210 a nie 176√210 ?
9 maj 13:44
Basiek: Nie obiecałam. Ja nigdy niczego nie obiecuję.

A interesuje mnie dosłownie tylko i wyłącznie Kraków
9 maj 13:44
Maslanek: Nie panikuj! Wszystko będzie dobrze
9 maj 13:45
Alkain: rev o ile pamiętam na PPT na PWr niektóre kierunki są bez progów.... więc nie przesadzaj
9 maj 13:45
Pawel: do ktrorego lo w malopolsce chodzilas jak mozna wiedziec?
9 maj 13:46
kylo1303: kropka Raczej nie

Ogolnie matura byla bardziej na obliczanie niz na myslenie. Plusem jest ze nie bylo trudnych
dowodow geometrycznych i stereometria prosta. Tak samo z trygonometria sie nei postarali. Ale
takie obliczenia w rownaniu kwadratowym z parametrem zajely mi 1,5strony. Takze i tak uwazam
ze matura byla zjabana pod tym wzgledem.
9 maj 13:47
Basiek: Paweł− podać Ci może jeszcze adres, numer telefonu i pesel?
9 maj 13:47
Maslanek: Chiałbym Cię zobaczyć
9 maj 13:47
Basiek: Ja chciałam dobrze napisać maturę. Chcieć, nie znaczy móc.
9 maj 13:48
psik: Za ile były zadania 1,3 i 4 według rozpiski kylo?
9 maj 13:48
Pawel: to chociaz podaj region z malopolski no!
9 maj 13:49
Bartek0807: Kto wybiera sie ze mną do krakowa na studia?
9 maj 13:49
Maslanek: Wiem ze mnie lubisz
9 maj 13:49
doroti: nigdy takiego trudnego nawet nie spotkałam... bd sie czieszyć jak nazbieram 30
9 maj 13:49
Piotrek: Pierwsze i trzecie według rozpiski Kylo były za 4pkt, a czwarte aż za sześć. (niestety)
9 maj 13:50
9 maj 13:50
Basiek: Bardzo, znajdź pracę, jako kobieta bez perspektyw i bezrobotna, mogę wziąć z Tobą ślub.

Idź
się uczyć dla dobra naszej wspólnej przyszłości

Paweł− no Małopolska. 70 km od Krakowa?
9 maj 13:50
Pawel: powiat suski ?
9 maj 13:53
Piotrek: Ciekawe czy i ile będzie punktów za wypisanie zależności w zadaniu piątym?

oby choć jeden
9 maj 13:53
Basiek: Wadowicki. To tam, gdzie wiesz, Wadowice.
9 maj 13:53
jarke: no to został mi UEK i zaoczne studia darmowe z informatyki, tam pewnie podstawa wystarczy
i za rok powtórka z rozrywki

ehhhh...
9 maj 13:54
psik: booże czemu, zamiast dodać 25 to odjąłem i wyszło mi największe 601,25...
9 maj 13:56
Bartek0807: jarke@ masz jeszcze sierpień chyba?
9 maj 13:56
Basiek: Jarke − welcome to my world

I z tego, co się orientuję, to na UEK jest na najmniej obleganym kierunku 126 pkt

, czyli 2
podstawy na 100% + coś
9 maj 13:56
mamed: Paweł− to nie portal do poznawania dziewczyn zostaw basie w spokoju 0...o
jarke a gdzie chciales isc na studia jakie miales plany?
9 maj 13:57
psik: według tej rozpiski mam 70% , ale wolę już się nie dołować.
9 maj 13:58
Basiek:
mamed− dodaj jeszcze, że "fajnych" dziewczyn.
Ech... naprawdę przydałby się jakiś alkohol
9 maj 13:59
kylo1303: Taa... ja juz jestem zdolowany, teraz trzeba sie podbudowac zeby jutro i pojutrze dobrze
napisac. 100% bylo spokojnie w zasiegu
9 maj 13:59
Bartek0807: Basiek@ chetnie sie napije
9 maj 14:00
Maslanek: Ja mogę z Tobą isc na piwko pod warunkiem ze przerobisz włosy na kręcone
9 maj 14:00
jarke: Basiek, jaki tam jest przelicznik, na zaoczne też?
bo byłem na dniach otwartych na wykładzie o informatyce i miał to być jeden z niewielu
kierunków zaocznych za darmo. wiesz coś może o przeliczniku? ehhh...
@
mamed, miało być AGH i informatyka na samogłoskach, a skończy się na ... nie wiem gdzie

porażka
9 maj 14:01
jarke: o taak, i ja chętnie się napiję, utopię smutki w kieliszku, a raczej w butelce wódki
hahaha
9 maj 14:02
Basiek: Jarke− o zaocznych nic nie wiem. Wiem, że są dwa przedmioty. 100% Podstawa= 60%
rozszerzenie. Poza tym, za rok się dostaniemy.

Cheer up!
W ogóle− jest sens iść jutro na ang. rozszerzony?

Chyba zaczynam widzieć plusy
9 maj 14:03
mamed: @bedzie dobrze, ludziska okaze sie w czerwcu! na pewno dostaniecie sie tam gdzie chccie
9 maj 14:03
yahoo: Czy ktoś wie kiedy CKE opublikuje klucz?
9 maj 14:05
mamed: @ yahoo podobno zgubili i dorabiają nowe

0..o
9 maj 14:06
xxx: zwłaszcza, że jesteście w niżu demograficznym
9 maj 14:06
Basiek: Oj, cicho. Jakie dobrze? Nie ma dobrze! Jest źle.
W sumie, właśnie posypała się moja wiara w ideę pracy i jakiegokolwiek wysiłku.

Idę, słońce
jest.
9 maj 14:06
xxx: to uczelnie będę się o nas biły xD
9 maj 14:06
megi: w zadaniu 3 z tym równaniem mam takie rozwiazania jak podajecie ale nie dopisałam, że k należy
do C, myslicie ze mi zabiorą punkt?
9 maj 14:06
kropka: kto wie jakie mniej więcej są progi na Politechnikę Poznańską − informatyka?
9 maj 14:07
Basiek: Jaki niż? Gdzie niż? Ja w gimnazjum miałam 28 osób w klasie (teraz to jest ok. 17), a w LO
miałam 34 osoby... to jest chyba WYŻ.
9 maj 14:08
yahoo: @ mamed haha, no to ladnie. a skad ta informacja?
9 maj 14:08
elpe: kijowo Wam powiem z 70 na Agh nie ma na co iść
9 maj 14:09
Paweł: Mi tak ładnie z ciągami wyszło 1,−3,9 lub 1,5,25 co ja zrobiłem źle?

...
9 maj 14:09
jarke: może pójść tam ze świadomością że za rok i tak tu wrócimy i napiszemy?
i jutro tak lekko podejść do tego, może akurat rozpraweczkę na 15/18 się napiszę
i słuchanko zrozumie...
:(
9 maj 14:09
Bartek0807: albo po prostu jest mniej lo niz gimnazjum? przez co ludzie muszę sie upychać?
9 maj 14:10
Basiek: Nieeee. Swoją drogą. Zaczęliśmy LO w ekipie 28 osób, skończyliśmy w 34
9 maj 14:11
alfa: ta matura była pier****ęta

!
9 maj 14:13
Bartek0807: zlikwidowali wam klasę jakąś klase? czy ludzie zaczeli sie rozmnażać albo klonować?
9 maj 14:13
Basiek: Kto się nie dostał, to się przeniósł
9 maj 14:14
xxx: Moim zdaniem i tak jest niż.
9 maj 14:15
Bartek0807: hahah

przygarnialiścię pod swoje ramiona odrzutków

jak słodko
9 maj 14:16
mamed: np takiego bartka ^^ odrzutka
9 maj 14:17
xxx: Może chodzisz do jednego z lepszych LO i w okolicy i stąd tyle osób. Bo w technikach czy
słabszych LO to mało co ponad 20 osób jest. Przynajmniej w moich regionach (województwo
łódzkie)
9 maj 14:17
mariusz: jak myślicie ile dostanę pkt. za dowód z błedem(skróciłem)? wszystko rozpisałem tylko skróciłem
przez (a−b) obustronnie.
9 maj 14:18
Maslanek: Fajny podszyw z tego mnie.

To zdjęcie to jednak możesz dać

Ile wam powychodziło z tym równaniem kwadratowym?
Albo przynajmniej końcowa równość przy tych czwartych potęgach?
9 maj 14:19
elpe: √14 I −√14
9 maj 14:20
Bartek0807: ja chodzę do technikum....tzn chodziłem zaczynalismy w 33 skończylismy w 21.......
9 maj 14:21
k: jeśli w zadaniu z tym |PQ|2 zrobiłem błąd rachunkowy w obliczeniu odległości (cholerny minus),
a reszte zrobiłem prawidłowym schematem to dostane 5pkt?
9 maj 14:21
elpe: nie masz na pewno − pkt
9 maj 14:22
xxx: ja też chodzę do technikum zaczęliśmy w 34 a skończyliśmy w 27 ale byliśmy bardzo zgraną klasą
każdy każdemu pomagał
9 maj 14:23
Daniel: FIZYKA W PIĄTEK BEDZIE ŁATWA − info z CKEmu
9 maj 14:23
Maslanek: hm... Mi wychodzi
√4√2−2 i przeciwieństwo.

. To raczej nie to samo, nie?

A nie chce mi się wszystkiego sprawdzać
9 maj 14:24
9 maj 14:24
Pepsi2092: k wydaje mi się że tylko 1 pkt Ci odleci, bo to błąd rachunkowy a cały sposób robienia i
wgl jak masz dobrze to stracisz 1 i tyle
9 maj 14:25
Maslanek: Wiem że fajny

Chciałam Ci pomóc z Basiek
9 maj 14:25
Maslanek: Sorki juz nie będę się podszywac
9 maj 14:25
Basiek: Matura chyba zrobiła mi coś z głową, bo nie ogarniam
9 maj 14:27
Maslanek: Napij się pięćdziesiątej kawy. Na pewno pomoże
9 maj 14:27
Basiek: O,
Maslanek!
9 maj 14:28
Bartek0807: to jest zaleta technikum że jesteście strasznie zżyci. Ja chodziłem jeszcze do technikum
budowlanego i nie było u mnie w klasie zadnych dziewczyn.
4 lata z samymi chłopakami.... ale za to......był spokój z dziewczynami bo nie byly jak to w
gimnazjum w środku zainteresowania
9 maj 14:28
Basiek: Moja klasa zgadzała się co do dwóch rzeczy:
a) przełóżmy to
b) chodźmy pić.
Dlatego po części cieszę się, że chociaż już LO skończyłam
9 maj 14:30
Maslanek: No tak wątroba i nerki mogły by nie wytrzymać i kawy, i piwa
9 maj 14:31
max: Basiek myślisz w taki sam sposób jak ja z tego co czytam ; D ja też tylko Kraków, też miałem
nadzieję na tę maturę i nadzieja poszła w pizdu... dostać się dostanę, ale bez stypendium
kurrrrR! I na angla jutro nie idę, nie mam zamiaru jeszcze bardziej się skompromitować xD
9 maj 14:31
Mati: jak nie napisałem w zadaniu 3, że k∊C odejmą mi punkty?
9 maj 14:33
max: Niestety chyba tak
9 maj 14:33
Bartek0807: max@ oklepana rada ale idz bo nie idąc jeszcze bardziej się skompromitujesz
9 maj 14:34
Mati: bo wyniki mam wszystko, ale zapomniałem dopisać, k∊C
9 maj 14:34
Basiek: Maslanek− ejże! Ja piję rzadko.

Nie przesadzajmy
Max− wiesz, ja byłam nastawiona, ogólnie... bardzo bardzo chciałam dostać się na jeden
jedyny kierunek. Ale to nie jest mój szczęśliwy dzień
9 maj 14:35
Maslanek: To bardzo poważny błąd
9 maj 14:35
Mati: Kur... nie będę miał 100% wtedy
9 maj 14:36
max: A na jaki chciałaś? Ja najpierw na EAIiE na AGH informatykę, ale nie mam zamiaru spędzić całego
życia z informatykami więc wybrałem matematykę na UJcie.. No i jest zamawiana, miałem nadzieję
na stypendium, A TU LIPA.
Anglik mi potrzebny na AGH, na UJ nie muszę go zdawać..
9 maj 14:37
Maslanek: Pijesz rzadko, bo nie wychodzisz z domu. Całe wieczory na forum
9 maj 14:38
Basiek: Haha

Jak tak dalej pójdzie, to ja zostanę nienawidzącą matematykę nauczycielką

.
Będę mogła całymi latami znęcać się nad dziećmi...
Wiecie, ze dziś zrozumiałam wszystkich tych "beznadziejnych" nauczycieli, którzy wyżywają się
na uczniach, bo ich kariera naukowa się nie powiodła. Odczuwam to samo.
9 maj 14:40
max: hahahahha
9 maj 14:40
Maslanek: Nawet tak nie żartuj

Może zostanę wykładowcą kiedyś, więc nawet tak nie mów
9 maj 14:43
max: W ogóle co wam wyszło z tym parametrem m z x14+x24?
Bo mi wyszło chyba [(x1+x2)2−2x1x2)]2−2(x1x2)2 ale po podstawieniu Viete'a wyszedł mi
wielomian, którego nie dało się rozbić na czynniki ani zmienną pomocniczą ani Tw. o wymiernych
pierwiastkach
9 maj 14:44
Basiek: Maslanek− ja nie żartuję.

Popracuję nad brakiem litości i będzie cacy. Mam już wzór,
moją nauczycielkę z LO

Zaraz coś znajdę w Krakowie
9 maj 14:46
...: a te m=−√14 to nie trzeba było odrzucić? bo się w Δ nie łapało
9 maj 14:48
Bartek0807: max@ wychodził jakis 5 wyrazowa suma i trzeba bylo podstawic do równania. Po rugowaniu
wychodziło równanie dwukwadratowe ktore najłatwiej obliczyć zmienną pomocniczą.
9 maj 14:49
Bartek0807: z tego co pamietam wychodziło t= 14 lub t=−2 −2 odrzucasz bo wczesniej w załozeniach
zakladałes sobie ze t jest rowne m do kwadratu czyli t nalezy do przedziału rowne lub większe
od zera.
bierzesz 14 i otrzymujesz dwa wyniki pierwiastek z 14 i jego przeciwieństwo
9 maj 14:51
Maslanek: To zapraszam do Łodzi

.
Pokażę Ci jak powinien nauczyciel wyglądać

. Mam dwa wzory − matmę i fizykę
9 maj 14:52
Mergol: Ja jestem mistrz w zadaniu z parametrem wyszło mi m
4 = − 36

Napisałem że nie ma rozwiązań i
się nie męczyłem z tym więcej
9 maj 14:55
Vojo: Jak mi zabiorą w trygonometrii punkt za to, że nie napisalem, że k∊C to zastrzele siebie albo
ich
9 maj 14:55
max: Kurcze mi wyszło ()x
4+()x
2+()x−28=0 a sprawdzałem czy ten x przy pierwszej potędze mi się
nie skróci 3 razy... Tyle czasu na to straciłem a i tak źle uporządkowałem
9 maj 14:56
max: Niestety Vojo zabiorą
9 maj 14:56
...: tak, ale w założeniach napisałem, że Δ>0 bo miały być dwa różne pierwiastki rzeczywiste a z
delty wyszedł mi przedział (−∞,−12)∪(coś dodatniego,+∞) −√14≈−3,74 czyli nie łapie się
9 maj 14:57
Basiek: Mnie wyszło m
2= 2 lub m
2=10

Więc... w sumie, gdzieś musiałam się machnąć. Nigdy nie
umiałam liczyć. Bardzo negatywnie zaskoczyło mnie to, że sprawdzano umiejętność liczenia, a
nie logicznego myślenia, czy rozwiązywania zadań. Po prostu... liczenie i tyle
9 maj 14:57
7733: Masakra była.
max 30 %.
9 maj 14:57
Maslanek: Mógłby ktoś wytłumaczyć zadanie 8? Czemu to jest 280 cyfr?
9 maj 14:58
Maslanek: −√14<−√12, więc się łapie.
9 maj 14:58
...: a nie kurna nie odrzuca się... szlag by to straciłem 1pkt...
9 maj 14:59
Maslanek: Bo mamy możliwości 2*6, 3*4, 2*2*3.
Zakładam, że wszystkie inne są jedynkami.
Wtedy
1) 2*6 (8 miejsc * 7 miejsc = 56)
2) 3*4 podobnie 56
3) 2*2*3 (8*7*6 = 336)
Po zsumowaniu wychodzi mi 448
9 maj 15:00
Basiek: Ja robiłam to tak... swoją drogą też źle

, że
| | | |
Wybierałam | *2 <− dla (2,6) |
| | |
9 maj 15:02
Tragos: W zad. 8 powinno wyjść 280.
1. 11111126
2. 11111134
3. 11111143
4. 11111162
5. 11111216
6. 11111223
7. 11111232
8. 11111261
9. 11111314
10. 11111322
11. 11111341
12. 11111413
13. 11111431
14. 11111612
15. 11111621
16. 11112116
17. 11112123
18. 11112132
19. 11112161
20. 11112213
21. 11112231
22. 11112312
23. 11112321
24. 11112611
25. 11113114
26. 11113122
27. 11113141
28. 11113212
29. 11113221
30. 11113411
31. 11114113
32. 11114131
33. 11114311
34. 11116112
35. 11116121
36. 11116211
37. 11121116
38. 11121123
39. 11121132
40. 11121161
41. 11121213
42. 11121231
43. 11121312
44. 11121321
45. 11121611
46. 11122113
47. 11122131
48. 11122311
49. 11123112
50. 11123121
51. 11123211
52. 11126111
53. 11131114
54. 11131122
55. 11131141
56. 11131212
57. 11131221
58. 11131411
59. 11132112
60. 11132121
61. 11132211
62. 11134111
63. 11141113
64. 11141131
65. 11141311
66. 11143111
67. 11161112
68. 11161121
69. 11161211
70. 11162111
71. 11211116
72. 11211123
73. 11211132
74. 11211161
75. 11211213
76. 11211231
77. 11211312
78. 11211321
79. 11211611
80. 11212113
81. 11212131
82. 11212311
83. 11213112
84. 11213121
85. 11213211
86. 11216111
87. 11221113
88. 11221131
89. 11221311
90. 11223111
91. 11231112
92. 11231121
93. 11231211
94. 11232111
95. 11261111
96. 11311114
97. 11311122
98. 11311141
99. 11311212
100. 11311221
101. 11311411
102. 11312112
103. 11312121
104. 11312211
105. 11314111
106. 11321112
107. 11321121
108. 11321211
109. 11322111
110. 11341111
111. 11411113
112. 11411131
113. 11411311
114. 11413111
115. 11431111
116. 11611112
117. 11611121
118. 11611211
119. 11612111
120. 11621111
121. 12111116
122. 12111123
123. 12111132
124. 12111161
125. 12111213
126. 12111231
127. 12111312
128. 12111321
129. 12111611
130. 12112113
131. 12112131
132. 12112311
133. 12113112
134. 12113121
135. 12113211
136. 12116111
137. 12121113
138. 12121131
139. 12121311
140. 12123111
141. 12131112
142. 12131121
143. 12131211
144. 12132111
145. 12161111
146. 12211113
147. 12211131
148. 12211311
149. 12213111
150. 12231111
151. 12311112
152. 12311121
153. 12311211
154. 12312111
155. 12321111
156. 12611111
157. 13111114
158. 13111122
159. 13111141
160. 13111212
161. 13111221
162. 13111411
163. 13112112
164. 13112121
165. 13112211
166. 13114111
167. 13121112
168. 13121121
169. 13121211
170. 13122111
171. 13141111
172. 13211112
173. 13211121
174. 13211211
175. 13212111
176. 13221111
177. 13411111
178. 14111113
179. 14111131
180. 14111311
181. 14113111
182. 14131111
183. 14311111
184. 16111112
185. 16111121
186. 16111211
187. 16112111
188. 16121111
189. 16211111
190. 21111116
191. 21111123
192. 21111132
193. 21111161
194. 21111213
195. 21111231
196. 21111312
197. 21111321
198. 21111611
199. 21112113
200. 21112131
201. 21112311
202. 21113112
203. 21113121
204. 21113211
205. 21116111
206. 21121113
207. 21121131
208. 21121311
209. 21123111
210. 21131112
211. 21131121
212. 21131211
213. 21132111
214. 21161111
215. 21211113
216. 21211131
217. 21211311
218. 21213111
219. 21231111
220. 21311112
221. 21311121
222. 21311211
223. 21312111
224. 21321111
225. 21611111
226. 22111113
227. 22111131
228. 22111311
229. 22113111
230. 22131111
231. 22311111
232. 23111112
233. 23111121
234. 23111211
235. 23112111
236. 23121111
237. 23211111
238. 26111111
239. 31111114
240. 31111122
241. 31111141
242. 31111212
243. 31111221
244. 31111411
245. 31112112
246. 31112121
247. 31112211
248. 31114111
249. 31121112
250. 31121121
251. 31121211
252. 31122111
253. 31141111
254. 31211112
255. 31211121
256. 31211211
257. 31212111
258. 31221111
259. 31411111
260. 32111112
261. 32111121
262. 32111211
263. 32112111
264. 32121111
265. 32211111
266. 34111111
267. 41111113
268. 41111131
269. 41111311
270. 41113111
271. 41131111
272. 41311111
273. 43111111
274. 61111112
275. 61111121
276. 61111211
277. 61112111
278. 61121111
279. 61211111
280. 62111111
szybki skrypt w php , nie żeby mi się chciało to wypisywać
9 maj 15:02
...: jednak 2 bo źle policzyłem Δ z rozpędu...
9 maj 15:02
max: Maślanek masz 3 możliwości
12=2*2*3
12=4*3
12=2*6
Czyli na przykład dla 2*2*3 może być liczba 11121312
Ośmiocyfrowa liczba, która ma pięc jedynek, dwie dwójki i trójkę można zapisać na sposobów:
dwójki można na ośmiu miejscach na (8 nad 2) sposobów ___ trójkę na 6 sposobów (bo 2 już
zajmują dwójki). (8 nad 2)=28 28*6=ileś tam.
Druga możliwość 12=3*4
Tutaj bardzo łatwo z reguły mnożenia 8*7=56
Trzecia możliwość tak samo jak wyżej 56
56+56+ileś tam=280
9 maj 15:03
Basiek: Tragos
9 maj 15:03
Bartek0807: maslanek bardzo prosto poniewaz 2 sie powtarzają np 21 22 5 to to samo co 22 21 5
więc dzielimy 336 na 2 wychodzi nam 168
168+56+56=280
9 maj 15:04
max: 28*6=168 stąd 112+168=280
9 maj 15:04
Maslanek: Ze wszystkim mi gra. Tylko z tą ostatnią 223.
Bo tak pierwszą dwójkę moglibyśmy zapisać na 8 sposóbów.
Drugą na 7
i Trójkę na 6
Stąd C=8*7*6.
Czemu to źle?
9 maj 15:06
Mila: | | 8! | |
3) (11111223) |
| =6*7*4=168 |
| | 5!*2! | |
9 maj 15:07
Paweł: Z liczbami mam tak samo... za to z ciągami spieprzyłem... komuś jeszcze wyszlo
a=1 ,b=−3, c=9 lub a=1, b=5, c=25

Jak to w ogóle możliwe, żeby mi wyszły takie ładne liczby
jak sie gdzieś po drodze jebnąłem w obliczeniach? ...
9 maj 15:07
Maslanek: No tak...

Wtedy by to było uzasadnione
9 maj 15:07
Basiek: Uuuu, już wiem. Trzeciego przypadku nie podzieliłam przez dwa, bo nie rozróżniłam dwójek

−2pkt
9 maj 15:07
Maslanek: Nie miałem jeszcze kombinatoryki i sobie tak macam. Dlatego jeszcze wielkie błędy się pojawiają
9 maj 15:08
Bartek0807: maslanek wytłumaczyłem Ci przeciez ze się powtarzają i są sobie tozsame!
9 maj 15:08
kylo1303: No to i ja mam pytanie bo wlasnie mnie naszlo gdzie mi zajebia kolejny punkt...
W zadaniu z parametrem m, wyliczlem dziedzine, potem wyszlo √14 i −√14 i zgoda, zalicza sie
do dziedziny. Tylko ze nie napisalem nic tego typu, nie zrobilem graficznego wykresu. Po
prostu wskazalem ze te dwa to sa rozwiazani. Za to gowno odejma punkt? Czy mozna uznac ze
skoro dziedzian byla podkreslona, i to podkreslone, do tego tych punkow nie wyrzucilem to
znaczy ze sie zgadza i nie musze nic pisac?
9 maj 15:09
Kaka: Czy jak np. mam 90% z matury podstawowej , a z rozszerzonej 1%−35% to policzą mi w Politechnice
Warszawskiej rozszerzenie ? Jeśli tak , to nie mam szans dostać się do politechniki ,a tak to
fizyka podstawowa i angielski rozszerzony mi zostaly

.
9 maj 15:09
max: Maslanek bo dwie dwójki możesz zamienić miejscami. Musisz podzielić 336 przez 2
9 maj 15:09
KAKA: Biorą lepszy punktowo wynik.
9 maj 15:10
max: kylo1303 myślę że będziesz miał max ; )
9 maj 15:10
geronimo: Sory nie tu nick wpisałem.
Biorą lepszy punktowo wynik.
Ten co da lepszy wynik w równaniu na przyjęcie.
9 maj 15:10
kylo1303: max Dzieki. To bede dobrej mysli
9 maj 15:12
9 maj 15:15
xxx: Ja tam wieżę, że każdy dostanie się tam gdzie chce

Trzeba tylko odrobinę wiary
9 maj 15:16
Daniel: max czy ty masz na imie Daniel ? ja rowniez mierzylem wysoko a upadlem jak murzyn

/ rowniez
70−80% a nadzieja na 90% byla i na wymarzone studia.. teraz zostalo tylko "pic" ze sie nie
udalo
9 maj 15:20
Hm: Czy mogę liczyć na jakiś punkt w prawdopodobieństwie jeśli robiłem tak samo ale nie ująłem
2*2*3? tylko same 3*4 i 2*6 i wyszlo mi 112
9 maj 15:21
max: Hm to jest kombinatoryka, nie prawdopodobieństwo ; p na pewno dostaniesz 1−2 punkty.
Daniel ja się na studia dostanę, tylko straciłem szansę na stypendium... I mam na imię Rafał
9 maj 15:23
Daniel: Hm ja mysle ze dostaniesz 1pkt , i to nie bylo z prawdopodobienstwo tylko z kombinatoryki
raczej :ss
nie wiem kto wymyslil tam 4pkt , za co ? ale
Hm zrobilem tak jak ty , nie zauwazylem
2*2*3
9 maj 15:24
Rafaman: grunt jest taki ,że czuje zdałem, jak nie wystarczy to sierpień na poprawkę z rozszerzenia. ^^
9 maj 15:24
Daniel: jedyna szansa co mnie moze uratowac to matura z fizyki na 90%+
9 maj 15:25
Daniel: mozna poprawiac rozszerzenie w sierpniu ?
9 maj 15:25
max: Nie ma poprawki z rosza
9 maj 15:25
spartaczus: Ja pierniczę, dostane może 30 − 40%

. A wy narzekacie z 70

?
9 maj 15:25
Paweł: Daniel to życzę powodzenia z Fizyki ^^ Będzie ciężko, chyba że jesteś naprawdę dobry
9 maj 15:27
max: spartaczus ile dostaniesz z podstawy?
9 maj 15:27
Rafaman: tak da się. o ile podstawę zdałeś
9 maj 15:27
Mila:
Do Daniela!
Zawsze w czerwcu jest drugi termin dla osób chorych w terminie matur.Teraz, pytanie, czy w
protokole z egzaminu na sali w ktorej byłeś zostało odnotowane Twoje zasłabnięcie. Możesz
poprosić o powtórkę i nikomu tym nie zaszkodzisz, oczywiście nie wiem, czy takie przypadki są
uwzlędniane, może Twoja mama zadzwonić do kuratorium.
9 maj 15:28
Paweł: spartaczus jeżeli ktoś się nastawiał na 100 to nic dziwnego, że się narzeka, że spieprzyło i
będzie 70... To zależy od podejścia
9 maj 15:29
TOmek: Jeśli w tym zadaniu: a+b≥0 to udowodnij ,ze a
3+b
3≥ab
2+a
2b
zrobiłem tak

:
a
3+b
3≥ab
2+a
2b
(a+b)(a
2−ab+b
2)≥ab
2+a
2b
a
3+a
2b−a
2b+ab
2+b
3−ab
2+b
3≥ab
2+a
2b /korzystam ze wzoru (a+b)
3=a
3+b
3+a
b+ab
2
a
3+b
3+ab
2+a
2b≥2(ab
2+a
2b)
(a+b)
3 ≥ 2(ab
2+a
2b)
dostanę chociaż jeden punkt

np za 2 linijke
9 maj 15:30
lola: mam pytanie odnośnie zadania 5, tego z ciągami: czy nie powinno sie tam rozpatrzyc 2 przypadkow
dla q=1 i q różnego od 1?
9 maj 15:31
Godzio:
@
TOmek
Chyba nie
9 maj 15:32
Daniel: raczej nikt sie nie pofatygował zeby w protokole odnotowac ze cokolwiek sie ze mna dzialo ,
byloby super gdybym dostal drugi termin, bo naprawde wiem ze umiem , a nie moglem tego
wykorzystac .. mila znasz jakies przypadki ze jak ktos zasłabł to pisal jeszcze raz ?
9 maj 15:33
Daniel: z tym dowodem mi wyszlo
(a+b)(a−b)2≥0
gdzie a+b>0
9 maj 15:34
debil: Witam, mam pytanie. Jako, że na pewno bardziej orientujecie się w takich kwestiach. Właśnie
przed chwilą skończyłem pisać maturę z matematyki rozszerzonej. Troche głupio się przyznać ale
powiedzmy że zmieniłem polecenie, przez co wyniki wyszły złe... W zadaniu o treści: W układzie
współrzędnych rozważmy wszystkie punkty P=(m/2+5/2,m) , gdzie m nalezy do przedziału −1,7
obustronnie domknięty. Oblicz najmniejszą i największą wartość PQ do kwadratu, Q=(55/2,0)
Zamiast podanych współrzędnych P podstawiłem P=(1/2m,5/2m)

Mam szanse cokolwiek dostac za
to zadanie? Szkoda w sumie wszystkie zadania poszły super, a zawaliłem taką głupotą −
−
9 maj 15:35
lola: a ja doprowadzilam do:
(a+b)2 ≥0
9 maj 15:35
TOmek: a
3+b
3=.............
obyś Godzio się mylił i ten punkcik dali za głupie rozpisanie powyzszego wzorju
9 maj 15:35
spartaczus: Max, z podstawy ok 90, kilka głupich błędów. Trudna wydaje mi się ta dzisiejsza rozszerzona
rozszerzona, może kilka zadań dało się bez problemu zrobić, ale czuję, że stać mnie było na
więcej. Może po prostu to nie był mój dzień. Zastanawiam się, czy się teraz dostane na infę na
IFE na Politechnice Łódzkiej, ale ponoć nie jest z tym tak tragicznie. Jeszcze angielski i
fiza, tylko że z fizy nie czuję się zbyt pewnie.
9 maj 15:36
lola: raczej wątpie
9 maj 15:36
max: rafaman nie można poprawiać matematyki rozszerzonej w sierpniu. Dopiero w przyszłym roku w maju
9 maj 15:36
max: Więc spartaczus gdybyś dostał z podstawy na przykład 50% to nie byłbyś zawiedziony? A teraz
wyobraź sobie osobę, która ma nadzieję ledwo zdać na 30%. Ty zdałeś na 50% i jesteś
niezadowolony, a osoba, która nie wie, czy zda na 30% dziwi się Tobie, jak Ty możesz narzekać
z 50..

już wiesz, czemu narzekam na 70?
9 maj 15:38
Daniel: FIZA JEDYNA NADZIEJA DLA MNIE ! powodzenia zycze wszystkim fizykom w piatek..
BOOMBOX Z WAMI
9 maj 15:39
9 maj 15:39
max: "Czy w sesji poprawkowej w sierpniu mogę zdawać egzamin z przedmiotu dodatkowego, którego nie
zdałem w maju?
−Nie, w sesji poprawkowej w sierpniu można zdawać tylko przedmioty obowiązkowe. Do poprawy
wyników egzaminów z przedmiotów dodatkowych można przystąpić w kolejnej sesji egzaminacyjnej,
czyli w maju w przyszłym roku."
Coś takiego znalazłem na necie. Jestem prawie na 100% pewny, że nie ma poprawkowej z
rozszerenia.
9 maj 15:41
spartaczus: lola, mówiłaś o mnie?

tak coś słyszałem, że wystarczy ok 250pkt. Poza tym 90% z podstawy to
tyle samo punktów, co 54% z rozszerzenie, więc może nie będzie tragedii. Chyba, że sporo osób
akurat w tym roku się tam wybierze, ale co ma być to będzie, i tak się już lepiej nie napisze.
max, w sumie rozumiem
9 maj 15:49
Rafaman: zapytaj nauczycieli od matmy bo mi jeden z komisji powiedział że chyba da się. oni będą znali
przepisy.
9 maj 15:50
lola: nie nie do ciebie
9 maj 15:53
nieokiełznany: Ja coś czuję, że fizyka będzie w tym roku jeszcze gorsza niż w tamtym, i podchwytliwa.... dla
mnie też w fizie jedyna nadzieja, więc fizycy, powodzenia wam również życzę.
9 maj 15:55
Umieram: Czy ktoś w zadaniu z PQ liczył odległość punkt Q od prostej utworzonej z punktów P

I wyszło mu 500 najmniejsza odległość do kwadratu?
9 maj 15:55
Basia: to jest cytat z dokumentów CKE
• harmonogram egzaminu maturalnego w terminie poprawkowym*
dla zdających egzamin, którzy przystąpili do egzaminu maturalnego ze wszystkich przedmiotów
obowiązkowych i
nie zdali egzaminu tylko z jednego przedmiotu w części ustnej lub w
części pisemnej
nie łapiecie się kochani na ten termin, bo
1. matematyka rozszerzona nie jest obowiązkowa
2. trzeba nie zdać, żeby mieć tę szansę, a to Was nie dotyczy
link:
http://www.cke.edu.pl/images/stories/0000000_Matura_201/harmonogram_egzam_25_08_11.pdf
tylko uprzedzam, że ten pdf nie lubi się "od pierwszego kopa" otwierać czasem trzeba kilka razy
odświeżać
9 maj 16:00
Krzysiek: ej a te zadanie z ciagiem to napewno takie odpowiedzi
9 maj 16:08
max: No nie ma poprawki z rozszerzenia i tyle ; p już się pogodziłem z faktem, że mam po stypendium.
Jeśli uwierzę, że jest poprawka, to czekają mnie kolejne 3 miesiące nauki. WIĘC NIE MA
POPRAWKI Z ROZSZERZONEJ MATMY
9 maj 16:08
Errant: Ale jaja zrobili w tym roku z tą matma podniosą przez to progi punktowe w rekrutacji na studia
co nie równa sie z nabyta nauka. Ja wole zadania w których trzeba troche pomyśleć niż pisać z
kopyta bo takie łatwe.. Jak zwykle najtrudniejsze rozwalone a te łatwiejsze z błedami. Trzeba
bedzie sie wziąść za drążek pływanie i bieganie ostro. Pozdrawiam wszystkich i powodzenia
życze
9 maj 16:09
Pepsi2092: Errant z podstawą to faktycznie sobie jajca zrobili ale rozszerz uważam że był na poziomie

Porównując z ubiegłymi latami to jeden z cięższych dlatego progi bardzo w górę nie pójdą
tam gdzie się rozszerz liczy, natomiast kto się z samą podstawą porywa to uważam że ciężko
będzie miał ale wyjdzie w praniu
9 maj 16:13
max: Progi nie zostaną podniesione, bo na maturze było tylko liczenie. Kiedy się nauczycie, że progi
TWORZĄ MATURZYŚCI, którzy są ograniczeni tylko i wyłącznie limitem miejsc na dany kierunek i
innymi maturzystami...?
9 maj 16:14
Errant: Jak dla mnie zadania były bardzo typowe spodziewałem sie lepszych wygibasów i czuje że ludzie z
klas matematycznych spokojnie powinni sobie poradzić w granicach 60< .A średnią podejżewam z
rozszerzenia ok 50 chyba że podeszło dużo "nowicjuszy" z podstawy co chcieli sie sprawdzić.
Jedno mnie dziwi kumpel w tamtym roku zdawał najlepszy z klasy i napisał na 70% a teraz ja
napisałem w podobnych granicach byłem/jestem słąbszy od niego. Ja tylko do WSOWL sie chce
dostać wiec w sumie wolałbym żeby niektórym troszke słabiej poszło

Ale co ma być to bedzie
biore sie do roboty
9 maj 16:19
Errant: Tak wiem że niektóre kierunki nawet nie maja progów na niektórych kierunkach PWr i inne ale tam
gdzie jest dużo ludzi chętnych na bank sie podniosą. Ja tak troszke panikuje bo tam gdzie chce
jest ok 2k chętnych na 140 os szkołe to nic że wiekszośc kompletnie nie przygotowanych, ale ta
liczba daje mi do myślenia
9 maj 16:23
Nowy: Wytłumaczcie mi jedną rzecz.
Jesli jest napisane że iloraz liczb w zapisie dziesiętnym jest równy 12 to czy nie oznacza to
że liczba 12 musi wyjść po pomnożeniu liczb a i b w zapisie
x x x x x x a b
9 maj 16:28
lola: hahaha tez tak zrobilam
9 maj 16:30
lola: ale jednak nie o to chodzilo
9 maj 16:30
Patryk: przepraszam ,ze tak się wtrącam ale jak nie zdam matmy rozszerzonej a podstawę zdam to moja
matura się liczy czy nie ?
9 maj 16:34
TOmek: tak
9 maj 16:37
lola: liczy
9 maj 16:37
robertn5012: mi się wydaje że tu chodzi o to żę miejsce dziesiętne to tylko "a" a "b" to miejsce jedności
9 maj 16:37
Patryk: dzięki za odpowiedz
9 maj 16:38
Errant: w tym zadaniu z ilorazem równym 12 były 3 przypadki:
22311111
43111111
62111111
Należało obliczyć ile jest takich kombinacji w tych przypadkach i je dodac
9 maj 16:38
lola: zapis dziesietny liczby to zapis w postaci cyfr od 0 do 9 chyba o to chodzi
9 maj 16:39
robertn5012: było chyba takich 9 przypadków i jeszcze dochodzą pozostałe liczby tak mi się wydaje i wymnożyć
a nie dodać chyba
Ja to zrobiłem tak:
9*10*10*10*10*10*9*10
9 maj 16:41
lola: ale tego co ty zrobiles to juz w ogole nie rozumiem. skad ci takie cos sie wzielo?
9 maj 16:43
robertn5012: bo tak (ale mówię że nie wiem czy to dobrze) każda liczba poklei przedstawia każdą liczbę na
pierwszym miejscu możemy postawić 9 liczb na 2,3,4,5,6 i 8 już możemy 10 liczb a na miejscu 7
już możemy 9 liczb bo: 1*4*3 i tak dalej jak sobie wypiszesz to zobaczysz że jest 9 takich
możliwości
Ale mówię że nie jestem pewien czy jest to dobrze.
9 maj 16:47
Krzysiek: Ej a w tym ciagu jak sa 3 liczby tworzace ciag geometryczny to u mnei wyszlo 1 0 0
czyli q=0
lub 16 0 0 q=0
jesli do drugiej dodamy 8 to bd arytmetyczny
16 8 0 r=8?
a do trzeciej 64 to geometryczny
np 1 8 64 q=8 w ogole jakos mi sie pomieszalo nie weim czemu mi tak powychodzilo
?
9 maj 16:51
robertn5012: w rozwiązaniach jest inaczej czyli źle zrobiłem
9 maj 16:52
Krzysiek: robertn ale iloraz liczb ma byc = 12
9 maj 16:52
max: Iloczyn
9 maj 16:53
Krzysiek: sory

obczai ktos ten ciag ?
9 maj 16:54
lola: do robertn :
w kazdym razie uznales ze to iloczyn dwoch ostatnich cyfr musi dawac 12, a nie wszystkich cyfr.
chyba mam duzy problem z tym zadaniem

a co do ciagu to ja rozpatrywalam 2 przypadki 1) dla q=1 i 2) dla q roznego od 1. ktos jeszcze
tak zrobil?
9 maj 16:55
robertn5012: nom
tylko że ja brałem 2*6*1 i tak dalej i jest takich 9 możliwości
9 maj 16:57
Krzysiek: bo dzielniki 12 to 1 2 3 4 ? i sa liczbami ktore moga stac na jednymmiejscu i sa mozliwosci
tylko aby byly same jedynki i na koncu 2x6 6x2 4x3 3x4 2x2x3 2x3x2 3x2x2
9 maj 16:58
blogther: liczyłem na 70 −80 % ale jak widze teraz odpowiedzi to zeby było z 60% a kurwa w zeszłym roku
była o wiele trudniejsza i miałem 56 no gdzie ja mam rozum no gdzie?
9 maj 17:01
Krzysiek: ja tak samo kurde.. mam 8 zadan zrobionych dobrze a myslalem ze tylko jedno mam zle nie wiem
ten ciag ejst jakis pokurw... nawet jak patrze na te odpowiedzi co tu sa to z opisem sie nie
zgadza bo jak do 2 dodamy 8 to on nie bd geometryczny
9 maj 17:03
blogther: ja tez 8 zrobiłem
9 maj 17:03
blogther: jak myslicie była łatwa bo według mnie tak tylko duzo liczenia i ja mam błedy rachunkowe wydaje
mi sie ze tak rok temutrudniejsza była
9 maj 17:09
Krzysiek: ten ciag nie daje mi spokoju jest polecenie przeciez 3 liczby tworza ciag geometryczny jesli
do drugiej dodamy 8 to bd arytmtyczny a jezeli do 3 dodamy 64 to bd znowu geometryczny ...
czyli a b c liczby na poczatku? > geometryczny b
2=ac
a , b+8 , c > arytmetyczny 2b + 16= a+c
a, b+8 , c+64 > geometryczny b
2+16b +64 = ac + 64a => 16b +64 = 64a => b=4a−4
i z tych zalozen mi pasowalo ze a=1 b=0 c=0
9 maj 17:12
9 maj 17:37
matwal: Jestem w 2 klasie na mat infie i powiem szczerze, ze wczorajsza matura banał a dzisiaj to sie
załamałem jak zobaczyłem te zadania D: Nie napisał bym dziś tego. Mam tylko nadzieje, że rok
to dużo czasu, żeby ogarnąć tego typu zadania...
9 maj 17:48
piotrek92: matwal, ja wiekszość materialu ogarnełem między marcem, a kwietniem tego roku
9 maj 17:56
Paulina: Mam pytanie. Jezeli w zadaniu z cosx napisalam x=0 (zamiast 2kπ), a reszte mam dobrze, to mi
zalicza?
9 maj 17:56
matwal: Piotrek, i jak?
9 maj 17:59
Arek: To ja powieje troche optymizmem. Przed matura liczylem, ze 80% to bedzie idealnie. A tu kurde
100% sie zanosi

Zaraz po maturach z kolegami troszke bylismy wkurzeni, ze matura taka prosta, bo
stwierdzilismy, ze sporo osob bedzie mialo 100% i trzeba bedzie sie na angielskim postarac. A
tutaj czytam, to juz tak to nie wyglada, ze jednak tych setek moze tak duzo nie bedzie. W
kazdym razie chwala naszej Pani Profesor, ze kazala nam robic te tysiace zadan i katowala nas
8 godzin w tygodniu

Ps: Moze ktos, kto jest w miarę obiektywny powiedziec, jak trudnosc tej matury ma sie do matur
z 2010 i 2011 roku?
9 maj 18:23
max: Paulina jeśli doszłaś do cosx=1 i cosx=12 to dostaniesz 3/4 punkty.
Dla cosx=1 odpowiedź to x=0+2kπ k∊C.
9 maj 18:23
max: 2010 była łatwa, 2011 i 2012 były trudniejsze, ale nieporównywalne.
9 maj 18:25
9 maj 18:27
blogther: ja zdawałem w 2011 wydawała mi sie trudniejsza od tej ale tutaj narobiłem duzo błedow
rachynkowych i mam złe odpowiedzi ale przypuszczam ze odejma mi po 1 pkt
9 maj 18:30
Daniel: btw
kylo1303 4,12,20 to ciąg geometryczny ? , stwierdzam ze zle wpsiales i miales na mysli
36
9 maj 18:31
Godzio:
To jest arytmetyczny (
kylo napisał geom/arytm

) Ten drugi jest geometryczny
9 maj 18:33
Daniel: napisane jest w zadaniu sprawdz wszystkie mozliwosci, wiec taki ciąg geometryczny jak (4,12,36)
będzie dobry, gdzie a=4 i q=3 ..i jestem tutaj ciekaw jak będą tutaj punkty rozdawali
9 maj 18:37
ttt: Mam pytanie:
Obliczylem cosx=1 i cosx=2(sprzeczne), natomiast x=2kPI(konsekwentnie dazylem do rozwiazania).
Wyszlo mi to, ponieważ zapomnialem podzielic przez 2(tak jak we wzorze)
Czy to będzie liczone jako blad rachunkowy? i moge liczyc na 3pkt?
9 maj 18:38
Daniel: tutaj tutaj

−moje skillsy z polaka ;xx
9 maj 18:40
ttt: prosze o odpowiedz, bardzo zle sie z tym czuje
9 maj 18:49
max: Trzeci punkt był pewnie za napisanie cosx=1 i cosx=12. Jeśli napisałeś cosx=2 dodatkowo
nie masz kompletnej odpowiedzi to odejmą pewnie 2 punkty.
9 maj 19:02
Justyna : w zad 6 jezeli wyliczylam tylko min 511,25 i max 651,25 i nie policzylam wierzcholka to dostane
max pkt albo chociaz pare?
9 maj 19:06
psik: max nie ale pewnie odejmą ci tylko jeden
9 maj 19:14
elpe: oj
Justyna nawet z 5 albo 4
9 maj 19:14
Godzio:
Wyznaczanie funkcji, wierzchołka to najważniejsza rzecz w tym zadaniu, powyżej 3 pkt na pewno
nie będzie ...
9 maj 19:16
Święty: Czy poniższy dowód jest poprawny?
a3+b3 ≥ a2b+ab2
(a+b)3−3a2b−3ab2 ≥ a2b+ab2
(a+b)3 ≥ 4a2b + 4ab2
(a+b)3 ≥ 4ab(a+b)
(a+b)3 − 4ab(a+b) ≥ 0
(a+b)[(a+b)2−4ab] ≥ 0
(a+b)(a−b)2 ≥ 0
a+b≥0 ⇒ (a+b)(a−b)2 ≥ 0 c.n.u
9 maj 19:22
Godzio: Z komentarzem na pewno, bez komentarza niekoniecznie
9 maj 19:23
Święty: Napisałem, że w wyniku przekształceń równoważnych uzyskaliśmy prawdę, bowiem różnica liczb
podniesiona do kwadratu jest zawsze liczbą nieujemną zatem wyjściowa nierówność tez jest
prawdziwa
9 maj 19:25
Godzio:
Maksik
9 maj 19:26
ttt: max:
wiesz nie zrobiłem dobrej odpowiedzi, bo pomylilem się w liczeniu. Ciezko ją dac, ze zlych
"danych"

jednak mam nadzieje, ze −1pkt bo i tak nie ma z czego odejmowac. Stres mnie naprawde zjadl i
zrobilem mase glupich bledow...
9 maj 19:31
kylo1303: Daniel Masz racje, blad w przepisywaniu. Po prostu dodalem sobie te 8 z polecenie

4,12,36 (a ciag arytmetyczny bylby 4,20,36). Taki mix zrobilem. Tak to jest jak sie z pamieci
pisze. Fajnie ze wspomnieliscie ze wierzcholek bedzie punktowany bo to obliczylem, czyli kto
wie, moze dostane 4/6 xD (pewnie bedzie 3/6)
9 maj 19:37
Tetriando: ja sobie nie wybaczę, że nie rozkminiłem jak przekształcić x
14 + x
24, policzyłem tylko
parametr m dla delty > 0 (ile będzie za to punktów?)
w ciągach ułożyłem układ trzech równań z 3 niewiadomymi, ale nie miałem pojęcia jak ruszyć, za
mało zadań z układami 3 równań widocznie, najwyżej doszedłem do postaci b = 4a−4 (będą za to
jakieś punkty?)
no i z tym ostrosłupem policzyłem jedynie długość 2 krawędzi w podstawie, nie wiedziałem jak
rozkminić, które ramiona mają być równe (ile za to punktów?
Pozdro xD Liczę na max 78% tak myślę
9 maj 19:44
Święty: Matura w porządku, nieskomplikowane zadania − trudność sprawiło mi tylko to z kombinatoryką.
Niemniej jednak, głupich błędów nie uniknąłem i wyznaczyłem pole tego drugiego trojkata AEB

Ile punktów mogą mi za to zabrać?
9 maj 19:45
mariusz: to zadanie z wartością min i max |PQ|
2 robiłem zupełnie innym sposobem i wyniki mam dobre,
może ktoś to ocenić

− policzylem skrajne punkty ich współrzędne(P
1i P
2, dalej wyznaczyłem prostą na której leżą)
−dalej wartość min policzyłem ze wzoru na odległośc prostej utworzonej przez 2 punkty P
1i P
2
od punktu Q
−wartość min. (na podstawie rysunku bez problemu można stwierdzić że będzie to długość odcinka
P
2Q
Wyniki dostałem identyczne. Ok to jest?
9 maj 19:52
veavictis: masakra, 40−45% max. chciałem iść na budownictwo na PŁ. właśnie, "chciałem".
9 maj 19:55
Tetriando: I jeszcze pytanie o 3 zadania:
z tym dowodem zrobiłem tak:
(a+b)(a
2 − ab + b
2) ≥ a
2b + ab
2
(a+b)(a
2 − ab + b
2) ≥ ab(a+b)
dla a+b > 0:
a
2 − ab + b
2 ≥ ab
a
2 − 2ab + b
2 ≥ 0
(a−b)
2 ≥ 0
dla 0:
0 ≥ 0
z dowodem z prawdopodobienstwa zrobiłem z prawem de Morgana:
P(A ∩ B')' = 1 − 0,7 = 0,3
P(A' ∪ B) = 0,3
Tak więc iloczyn nie może być większy od sumy, więc:
P(A' ∩ B) ≤ 0,3
No i ostatnie, w tym wzorze na pole prostokąta doszedłem do takiego wzoru:
| | ab | |
P = |
| * √b2 − (a2b2)/sqrt(a2 + b2) * 12 |
| | √a2+b2 | |
Będzie maxik wszędzie?
9 maj 19:55
kylo1303: Pole masz zle.
9 maj 19:59
Tetriando: podobno jak sie przeksztalci to pole do sie dojdzie do takiej postaci jak w zadaniach, moge
zrobic wyprowadzenie mojej wersji
9 maj 20:00
Tetriando: znaczy w tym drugim pierwiastku nie ma tego sqrt(a2 + b2) jest samo a2 + b2 w mianowniku jak
cos
9 maj 20:01
malaika: kochani, wszystkiego czytać nie będę. byłabym szalona, robiąc to

Basiek, rumpek i reszta
maturzystów, którzy dzisiaj pisali: jak poszło?!
9 maj 20:07
Maslanek: Czytaj. Nie ma na łatwiznę
9 maj 20:09
Piotrek: Ja robiłem to zadanie z trójkątem tworząc trzy równania trójkątów prostokątnych (3 razy
pitagoras) wydawało mi się, że wychodzi dobrze, mianownik taki sam jak u was, ale licznik
trochę inny. Liczył ktoś takim sposobem?
9 maj 20:10
malaika: @Maslanek: jak możesz?!
9 maj 20:15
Maslanek: Taki już ze mnie zimny drań
9 maj 20:15
malaika: nooo, bez serca
9 maj 20:16
Maslanek:
9 maj 20:16
FunnyBoy: Piotrek robiłem tak samo jak ty. W liczniku wyszło Ci a*b2*√a2+b2 i trzeba było zauważyć,
że √a2+b2 = b, czyli licznik = a*b3
9 maj 20:26
malaika: to może chociaż Ty powiesz?

hmm... czekaj, pisałeś? bo ja już nie kojarzę, kto i co pisał
9 maj 20:31
Maslanek: Ja Ci powiem.

Czytaj temat
9 maj 20:31
Tetriando: nie ważne jaka jest ostateczna postać wzoru na pole, ważne, żeby dawało takie same wyniki, co
nie? To tak samo jak nie trzeba skracać ułamka w liczeniu prawdopodobieństwa, moim zadaniem za
mój wzór wyżej powinno być tyle samo punktów co za ten z ab3 w liczniku. Teraz sobie
sprawdziwem, przekształciłem i wychodzi to samo.
9 maj 20:32
Tetriando: po prostu nie mialem juz czasu na takie rzeczy
9 maj 20:33
kylo1303: Powiesz mi jakim sposobem √a2+b2=b ?
9 maj 20:33
malaika: BEZ SERCA!
9 maj 20:36
FunnyBoy: sorryy xD oznaczenia mi sie pomyliły
9 maj 20:36
malaika: ok, zrozumiałam, że Basiek się załamała, potem, że matma była prosta itp. itd. że Daniel,
cytuję "zjebał liczby" (będzie dobrze!). rumpek się nie wypowiadał.
a Ty lubisz piwko

i nie wiem, czy jesteś zadowolony?!
9 maj 20:41
Maslanek: Piwko jest dobre. Byle w dużej ilości, żeby zdążyć się wtrącić

.
Jestem bardzo zadowolony, bo nie pisałem i mam wolne również jutro
9 maj 20:43
malaika: aaaaaaa xD do kiedy wolne masz?

nie mogę potwierdzić, czy faktycznie jest dobre, bo nie piłam
9 maj 20:52
Maslanek: Do piątku...

To co Ty niby pijesz, że jeszcze nie uschłaś?
9 maj 20:53
malaika: herbatkę

dobra, ja uciekam oglądać YCD i trzymając kciuki, by Bartek odpadł xD do zobaczenia!
9 maj 20:55
Maslanek: On ma zostać.
9 maj 20:58
malaika: żartujesz? xD
9 maj 21:00
Maslanek: Uczy się chociaż. Niech zsotanie
9 maj 21:00
malaika: no nie żartuj... przecież przez niego wszystkie dziewczyny będą zagrożone ^^
dobra, koniec tematów. każdy ma swoje zdanie
9 maj 21:01
Tetriando: ktoś opiera tutaj swoją przyszłość także na fizyce rozszerzonej? xD
9 maj 21:07
Maslanek: Tak. Dzięki niej w piątek wychodzę 3h wcześniej. Więc niejako tak
9 maj 21:07
Tetriando: aha

W sumie... zawsze coś xD
9 maj 21:11
Maturzystka ;D: ja pierdziele , uciekam z tego forum, bo sie zarażę hah.. kazdy z wynikiem 70/80 % narzeka.. ja
licze z kazdego przedmiotu na 70 % a zdaje ich 5 i bede happy, a tu kazdy rozszerzenie 100 i
podsawa 100. U nas raz w zyciu gosciu z LO miał 100% z matmy roz, fizyki i czegoś jeszcze . Do
dziś na tablicy z ogłoszeniami wisi jego zdj

. ale spoko .. zycze sukcesów i powodznia +
samych seteek .
9 maj 21:58
megi:

czy w tym zadaniu z trójkątem w prostokącie to mozna było tak, ze h
2= DE* EB ? policzyłam z
tej zależności ale nie pamietam czy dobrze wyszło
9 maj 22:10
Daniel: ja policzylem pole trojkata z ABD − ABE
9 maj 22:18
panteon: a ja wykazałem, że AEB i AED są podobne i liczyłem z proporcji − ogólnie pracochłonna metoda
9 maj 22:41
Daniel: w dodatku się pomylilem w zgubiłem potęge przy b i w odpowiedzi mi zle wyszlo.. ale wydaje mi
sie ze powinni zabrac tylko 1pkt, bo metoda i wszystko dobrze liczone, a za drobne popelnione
bledy zabieraja chyba 1pkt.
9 maj 22:46