matura
Kasia: Jak tam było na maturze z matematyki rozszerzonej? Opowiadajcie

Trudna, łatwa?
9 maj 12:17
TOM: Pisać, właśnie

Jakie zadania mniej więcej, jaki poziom
9 maj 12:17
Tomek.Noah: Ponoć banalne były xD
9 maj 12:18
Kamil: Chodziłem do technikum, rozszerzenia nigdy nie miałem, nie przygotowywałem się bo czasu nie
miałem. Zrobiłem przedostatnie zadanie, myślę że dobrze. Zrobiłem jeszcze jedno, ale tamto na
pewno źle jest xD. No i pozaczynałem niektóre. Ale sądzę że gdybym chodził do liceum o profilu
mat−fiz to bez problemu zrobiłbym wszystkie zadania. A tak może góra 20% będzie.
9 maj 12:20
babtism: trudne były zadania
9 maj 12:24
Malwina: Trudne, nawet bardzo.
9 maj 12:26
babtism: jakies przyklady?
9 maj 12:27
hh: cos2x−2=3cosx
ile wam wyszlo
9 maj 12:30
Son Goku: 1. Wyznacz 4 kolejne liczby calkowite z ktorych najwieksza jest suma kwadratow pozostalych.
Moj wynik: −1, 0, 1, 2 Dobrze?
9 maj 12:31
ManFanUtd: 00 oraz 300 ale to ja przerzuciłem to na sinusy
A koledzy co robili z cos to wyszło im 0−0 oraz 600
9 maj 12:31
aaa: Ta son goku tez tak mam
9 maj 12:31
hh: mi tez tak wyszlo son goku
9 maj 12:31
Son Goku: Mi wyszlo −π/3 + 2kπ , 2kπ, π/3 + 2kπ
9 maj 12:31
ManFanUtd: Son Goku Dobrze
9 maj 12:32
hh: cosx=1 cosx=0.5

9 maj 12:32
hh: a w drugim jakie byly te pierwistki
9 maj 12:33
ania: cosx=(3−√33)/6 lub cosx=(3+√33)/6
9 maj 12:34
ManFanUtd: | | 1 | |
Mi wyszło sinx =0 oraz sin x = |
| |
| | 2 | |
9 maj 12:35
babtism: jakie były 3 pierwsze zadania na mat roz? mozecie podac tresc
9 maj 12:38
Daniel: z cosinusami mi wyszlo
x=2kπ
9 maj 12:38
Son Goku: 3. to byla nierwonosc 4. stopnia ale nie pamietam jaka
mi wyszlo: (−∞, 0> ∪ <1, ∞) jak dobrze pamietam
9 maj 12:40
Daniel: jakbym nie zemdlał dzisiaj to moze i bybylo dobrze, tak to czesci zadan nie bylem w stanie
zrobic , bol głowy, gorączka, blada twarz , nic nie ogarnialem... pozdro dla tych co
przygotowali nam sale .. odwolac sie nie odwolam bo bym popsul wyniki moim kolegom, ale z 6
osob bardzo zle sie czulo
9 maj 12:40
Adrii: Jak zrobić z tymi ciągami
(x, y, z) c.g.
(x, y+8, z) c.a.
(x, y+8, z+64) c.g.
wyznacz x y z
9 maj 12:42
Son Goku: Adrii: układ 3 rownan korzystajac z wlasnosci ciagu artymetycznego i geometrycznego np y+8 =
(x+z)/2
9 maj 12:44
babtism: z zależności z każdych ciągów a potem wykładnikami ?
9 maj 12:44
Error_Demon: Ehh zadanie z ciągami robiłem je trzy razy i trzy razy dostawałem pierwiastek więc darowałem je
sobie kompletnie. Też jestem ciekaw co robiłem źle.
9 maj 12:44
hh: Son Goku jak to jest czwartego stopnia to nie powinno byc 4 rozwiazan

?
9 maj 12:45
hh: w zadaniu 3
9 maj 12:46
Qu: Z tych wszystkich matur, które rozwiązywałem wcześniej w ramach przygotowania, to ta dzisiejsza
była najtrudniejsza.

Najprostsza była ta nierówność wielomianowa, o której wspomniał Son
Goku.
9 maj 12:46
Son Goku: nie pamietam dokladnie jak to bylo ale na pewno liczylem delte ktora byla ujemna wiec nie bylo
tych dwoch rozwiazan i zostaly tylko 2
9 maj 12:47
Son Goku: moze mam zle wlasnie to najprostrze
9 maj 12:48
Krzysiek: jaka odpowiedz w ciagach ejst ? 1,0,0 16,0,0 ?
9 maj 12:49
ania: x=4 y=12 z=36
9 maj 12:50
Son Goku: Krzysiek: mi wyszlo inaczej

jedno to jakies ulamki z 9 w mianowniku a 2. rozwiazanie to
chyba 12 i jeszcze inne
9 maj 12:51
Kuririn: a zrobil ktos te zadanie z ostroslupem? ktore ramiona podstawy byly sobie rowne?
H=8{210} = AS, BS=118, CS = 131
oblicz V.
9 maj 12:51
hh:

so goku a to zle <1;0> przeciez to jest wielomian. tego sie nie rysuje od dolu
9 maj 12:51
TOmek: V=17650√210
9 maj 12:51
TOmek: V=1760√210 //poprawka
9 maj 12:51
Son Goku: od dolu sie rysuje jak masz ujemny wspolczynnik przy najwyzszej potedze
9 maj 12:52
Error_Demon: Son Goku w nierówności wyszła mi delta zerowa i dostałem taką samą odp.
9 maj 12:52
hh: to jak myslisz urwa mi 1 pkt
9 maj 12:52
ania: drugie rozw x= 4/9 y= −20/9 z= 100/9
9 maj 12:52
Adam: Tomek mam tak samo z ostrosłupem, więc raczej ok
9 maj 12:53
Krzysiek: mi w ostroslupie tez tyle wyszlo
9 maj 12:54
loko: w ostroslupie wyszedl mi trojkat o bokach 61, 22, 22 (czy jakos tak) w podstawie, i jakkolwiek
bym tego nie sprawdzal nie widzialem bledu...
9 maj 12:54
psik: TAK! Ostrosłup dobrze fuck yeah. Z ciągami mam tak jak son goku, 2 przypadki, coś z 9 w
mianowniku
9 maj 12:54
psik: trójkąt o bokach 22,22,61 nie istnieje

. 44<61.
9 maj 12:55
Son Goku: ErrorDemon: no jak zerowa to 3 miejsca zerowe miales?
9 maj 12:55
psik: tam był 61,61,22
9 maj 12:55
Krzysiek: trójkat wyszedl 61,61,22 w podstawie bo nie istnieje trójkat o bokach dlugosci 22,22,61
9 maj 12:55
psik: o ania podała drugie rozwiązanie. Fuck yeah
9 maj 12:55
psik: ale wgl to wtf to było , takie trudne, ej no rok temu miałbym z 90% a tak w tym może z 50... z
4−5 zadań może zrobiłem dobrze , straszne to było!
9 maj 12:56
Error_Demon: Wyszły mi miejsca 0 i 1 i przedział (−∞, 0> ∪ <1, ∞)
9 maj 12:56
psik: mi tak samo. A jak zrobić z wzorami Viete'a z 4−tymi potęgami ?:(
9 maj 12:57
Krzysiek: a w tej liczbie 8 cyfrowej co iloczyn liczb =12 wyszlo wam ze ejst 280 takich liczb?
9 maj 12:57
Son Goku: a jak u Was zadanie na wzory Viete'a? mi wyszlo −√14 i √14
9 maj 12:57
loko: NIEE PROSZE NIEEEEEE
jaki ja jestem beznadziejny
9 maj 12:57
Daniel: POWIEM WAM NIUSA, OSZUKALI NAS W ZADANIU Z CIĄGEM
9 maj 12:58
Krzysiek: w funkcji kwadrqtowej wyszlo mi −√14 i √14
9 maj 12:58
Son Goku: kurde mi wyszlo chyba 112 takich liczb
9 maj 12:58
kylo1303: Ogolnie zaraz utworze temat gdzie podam swoje odpowiedzi, sadze ze w wiekszosci sa
poprawne (oby wszystkie)
9 maj 12:58
Daniel: krzysiek mnie wyszlo 672
9 maj 12:58
Krzysiek: haha

to ja lece na 94% bo tylko ostatniego nei zrobilem za 3pkt
9 maj 12:58
psik: 280 takich ! Tak, kocham was.
9 maj 12:58
Krzysiek: mi wyszlo 112+ 168 = 280
9 maj 12:59
Zuza: A jak uzasadniliście ostatnie zadanie/?
9 maj 12:59
Krzysiek: raczej powinno byc 280 bo dzwonilem do babki z korkow to mowila ze dobrze
9 maj 12:59
Son Goku: no to mam żle

a czemu 112+ 168?
9 maj 13:00
kokus: Krzysiek: a skad babka od korkow znala zadanie
9 maj 13:01
Error_Demon: No cóż też miałem 112 tyle że plus kilkakrotnie więcej.
9 maj 13:02
Paweł: Wyznacz 4 kolejne liczby calkowite z ktorych najwieksza jest suma kwadratow pozostalych.
Ale banał
9 maj 13:02
TOmek: własnie to trzbeba było pomnozyć 8 cyfr czy tylko 2 ostatnie
9 maj 13:02
Krzysiek: bo byly dwie opcje 1 1 1 1 1 1 i na koncu 2*6 lub 6*2 lub 3+4 lub 4*3 wychodiz ze 8 nad 2
i razy 4
a druga to ze 1 1 1 1 1 2 *2*3 lub 2*3*2 3*2*2 i z tego 8 nad 3 i razy 3
9 maj 13:02
Krzysiek: i zsumowac wyniki
9 maj 13:03
rachciachciach: w zadaniu z kombinacjami było tak żem ogło byc 12=6*2 12=2*2*3 12=4*3
9 maj 13:04
Daniel: ile 4 pkt za to ?
9 maj 13:05
Son Goku: no moze 1−2 pkt bede mial na farcie
9 maj 13:05
Krzysiek: a jak wam zadanie z tymi dlugosciami PQ wyszlo ? ja nie pamietam ale najwieksza ponad 600 a
najmniejsza 500
9 maj 13:05
psik: czemu najmniejsza 500?
9 maj 13:06
psik: a nie 511,25?
9 maj 13:06
Krzysiek: a nie wiem
9 maj 13:06
Son Goku: Najwieksza: 651,25 , najmniejsza: 511,25
9 maj 13:07
Error_Demon: Krzysiek, a dlaczego te liczby miały występować tylko na końcu?
9 maj 13:07
Krzysiek: oo tak mailem
9 maj 13:07
Alkain: To ja się lepiej wypowiadać nie będę... ;< bo za dobrze chyba nie jest....
9 maj 13:07
Krzysiek: nie na koncu ja sobie zapisalem na koncu a mozliwosci ich jest 8 nad 2 a w drugim 8 nad 3
9 maj 13:08
psik: Dobra, ja liczę na 60−70%. Jeśli tyle będę miał to będzie okej. Jeśli powyżej 70% to już raczej
cud.
9 maj 13:09
Krzysiek: pamita ktos jaki wynik byl w polu trójkata w tym zadaniu z prostokątem?
9 maj 13:09
Krzysiek: bo w tym zadaniu co bylo udowodnic za 4pkt to koncowy wynik byl (a+b)(a−b)2≥0
9 maj 13:10
Son Goku: ab3 / (2a2 + 2b2) ?
9 maj 13:10
psik: ja tego z trójkątem nie zrobiłem. Zapisałem tylko 3 twierdzenia Pitagorasa i na tym
poprzestałem
9 maj 13:10
Krzysiek: o to mi cos podobnego son goku wyszlo
9 maj 13:11
TOmek: son Goku dobrze
9 maj 13:11
Son Goku: tez tak mam Krzysiek Na poczatku chcialem dzielic przez (a+b) ale potem sie skumalem ze to moze
byc =0
9 maj 13:11
Krzysiek: no
9 maj 13:12
Krzysiek: a w tym z trygonometri mozna bylo napisac wynik 0+2kπ ? czy to sie pisze 2π + 2kπ
9 maj 13:13
psik: 0+2kπ czyli po prostu 2kπ
9 maj 13:14
Error_Demon: Możesz po prostu napisać 2kπ.
9 maj 13:14
Krzysiek: bo aj w odpowiedziach napisalem −π/3 +2kπ 0+2kπ i π/3 + 2kπ to bd dobrze?
9 maj 13:14
psik: tak. Niech ktoś zapisze w jednym miejscu wszystkie te odpowiedzi
9 maj 13:16
fd: Dlaczego −π/+2kπ ?
9 maj 13:19
fd: −π/3 +2kπ *
9 maj 13:20
gfd: | | π | | −π | |
Dlaczego pisze się |
| +2kπ i |
| +2kπ
|
| | 3 | | 3 | |
| | π | | −π | |
a nie |
| +2kπ i |
| −2kπ |
| | 3 | | 3 | |
9 maj 13:29
Son Goku: jakbys napisal −2kπ to raczej tez dobrze bo k nalezy do calkowitych czyli ujemne i dodatnie
9 maj 13:30
kylo1303: psik Masz u mnie w temacie, ale w wyniku mam jeden blad (z PQ), przy czym rozwiazanie i do
tego tez jest.
9 maj 13:34
karolkinka: na matmie podstawowej nie dorysowalam kreseczek pod omega to juz nie bede miala punkta

?
9 maj 13:35
TOmek: nie bedziesz miala niestety.
9 maj 13:39
karolkinka: to czyli moge sie pozegnac z matura.. była latwa ale takie tepaki jak ja matury nie zdaja nawet
na takim banalnym poziomie.. porazka
9 maj 13:42
karolkinka: a jak w nierownosci tylko delte mam dobrze ? to bredzie 1 punkt

mam zle tylko przedzial zle
napisany bo przed 5 minusa nie mialam
9 maj 13:44