Prosze o pomoc.
owocowa: Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu kilku zadań. Bardzo proszę.
1.Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny oraz promień okręgu opisanego na tym
trójkącie wiedząc że jego podstawa ma długość 16 dm a kąt przy podstawie wynosi 80 stopni.
2.Wyznacz współczynniki a i b wielomianu W= ax+b jeśli dla wielomianów P=−2x3+3x2−1 i
Q=2(x−1)2+3(x−1) zachodzi związek W*Q=P
3.Wykonaj działanie:
| | 2x+2y | | 3y−x | | 3x2+5y2 | |
( |
| − |
| ): |
| = |
| | x−y | | x+x | | x2−y2 | |
4.Turysta jest na wysokości 725m n.p.m. i dalej będzie szedł górską ścieżką, która wznosi się
pod kątem 20 stopni. Jaką wysokość osiągnie turysta po przebyciu 200m tej ścieżki? Jak długą
drogę musi przejść aby wznieść się na wysokość 900m n.p.m. ?
9 maj 11:55
ania: wpisany r =8*tg40°
9 maj 12:00
ania: opisany R=8/cos70°
9 maj 12:01
ania: zad.2 a=−1 b=0
9 maj 12:03
ania: w 3 na pewno było x+x
9 maj 12:05
ania: zad 4 sin 20°=0,34202014332566873304409961468226
h=725+200*sin20°=793,4m
s=(900−725)/sin20°=511,7m
9 maj 12:08
owocowa: a skąd cos70 stopnii
9 maj 12:17
owocowa: tak mam w zadaniu x+x ale podejrzewam że to jest błąd i tam ma być x+y
9 maj 12:21
ania: bo 80°−10° (borównoramienny a na górze 10°)
9 maj 12:25
babtism: owocowa z jakiej klasy te zadani amsz?
9 maj 12:26
ania: jeśli x+y to wyjdzie 1
9 maj 12:27