pomocy!!
Letty: Oblicz:
| | 6sinα +5cosα | |
cos 2α, jeżeli |
| =2 |
| | 4 sinα+cosα | |
9 maj 11:51
Sławek.: tam jest cos 2 czy 2?
9 maj 11:52
Sławek.: jeżeli 2 to cos2α = 5/9
9 maj 11:54
Letty: cos2α
10 maj 11:31
wmboczek: przekształć równanie
3cosα=2sinα
tgα=3/2
sinα=3/√13
cosα=2/√13
cos2α=cosα−sin2α=..
10 maj 12:33
Letty: skąd się to wgl wzięło

mógłbyś jaśniej
10 maj 14:05
ania: razy mianownik i sin na jedną a cos na drugą stronę
10 maj 14:12
Letty: to wiem, chodzi mi o tgα =3/2 sinα=3/√13 cosα=2/√13
10 maj 14:28
ania: tym razem funkcje na 1 a liczby na drugą
sin/cos =3/2
tg = 3/2
10 maj 14:32
Letty: a sinα=3/√13 skąd to jest?
10 maj 14:43
Mila: Mnożymy obie strony równości przez (4sinα+cosα)⇔
6sinα+5cosα=8sinα+2cosα
3cosα=2sinα /:(2cosα) cosα≠0 (pomyśl dlaczego?)
| sinα | | 3 | |
| = |
| dalej dokończ |
| cosα | | 2 | |
10 maj 15:13
10 maj 15:13
Letty: to wiem , mi chodzi o to skąd wzięło się tam
sinα= 3/√13 


?
10 maj 15:14
Mila: z ostatniego:
| | 3 | |
sinα= |
| cosα podstawiamy do jedynki tryg. |
| | 2 | |
| 9 | |
| cos2α+cos2α=1dalej potrafisz? |
| 4 | |
10 maj 15:21
Letty: tak , tak już kumam

w takim razie dalej bedzie tak :
| | 4 | | 9 | | 5 | |
cos2α = cos2α − sin2α = |
| − |
| = − |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
10 maj 15:30
Mila:
10 maj 15:34
Letty: Super, Dziękuje
10 maj 15:43