Oblicz: sin 22,5 stopni
Letty: Oblicz: sin 22,5 stopni
9 maj 11:35
Aga1.:

α=45
0
β=180
0−α=135
0
b=a
√2
c
2=a
2+(a+b)
2
dokończ.
9 maj 11:49
9 maj 11:50
ania: sinα=√1−cos2α2 = √1−√2/22
9 maj 11:51
Letty: | | √2−√2 | |
wyszło mi że sinγ = |
| |
| | 2 | |
10 maj 12:32
ania:
to to samo co u mnie po sprowadzeniu do wspólnego mianownika i wyciągnięciu 4 spod pierwiastka
10 maj 12:35
Mila: Obliczyłam w innym wątku. Wynik Letty, w takiej postaci jest w tablicach.
10 maj 15:50
Rafał274:
cos 2x = 1 − 2sin
2x
cos 45
o = 1 − 2sin
2 (22,5)
o
| √2 | |
| = 1 − 2sin2 (22,5)o Stąd : |
| 2 | |
Tak chyba najprościej.
10 maj 23:13
Mila: Zgadza się Rafał.
10 maj 23:14