pomocy
beata: znajdź ekstrema funkcji:
f(x,y) = x3 − 3x2y −6xy −3y2−15x−15y
9 maj 10:24
Basia:
umiesz policzyć f'x i f'y ?
jak umiesz to policz i podaj wyniki
9 maj 10:49
beata: f'x(x,y) =3x2−6xy−6y−15
f'y(x,y) =3x2−6x−6y−15
9 maj 10:52
beata: przyrównałam to do 0 te dwie pochodne i nie wiem jak wyliczyc x i y
9 maj 10:53
Basia:
z drugiego
6y = 3x2−6x−15
podstawiam za 6y do pierwszego
3x2−x*(3x2−6x−15)−(3x2−6x−15)−15=0
3x2 − 3x3+6x2+15x −3x2+6x+15−15=0
−3x3+6x2+21x = 0
−3x(x2−2x−7)=0
dalej już sobie poradzisz
9 maj 11:00
beata: tak dziekuje
9 maj 11:02