prawdopodobienstwo
potrzebujacy: Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13} losujemy bez zwracania 4 liczby.
Oblicz
jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 4 otrzymanych liczb jest dokładnie jedna para
liczb o sumie równej 14.
8 maj 23:20
Eta:
A : takich par,które dają w sumie 14 jest sześć (1,13) (2,12) (3,11) (4,10) (5,9) (6,8)
Wybieramy dwa miejsca z czterech dla jednej z tych par
pozostałe dwa miejsca zajmują dwie liczby z 11 − (5par ,które nie mogą się już powtórzyć
| | | | | |
zatem |A|= | * | −5 =..... dokończ |
| | | |
P(A)= ....
8 maj 23:29