matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
ja:
Oblicz granice funkcji:
1 +
1
2
+
1
4
+...+
1
2
n
a
n
=
1+
1
3
+
1
9
+...+
1
3
n
Jak to policzyć?
8 maj 23:02
Basia:
ciągi geometryczne to są
1−(
1
2
)
n
w liczniku b
1
=1 q=
1
2
L
n
= 1*
=
1−
1
2
1
1−
2
n
1
= 2*(1−
)
1
2
2
n
w mianowniku c
1
=1 q=
1
3
M
n
policz tak samo
3
1
powinno być M
n
=
*(1−
)
2
3
n
2
1
1−
2
n
a
n
= 2*
*
→ ................
3
1
1−
3
n
8 maj 23:07
ja:
dziekuje za pomoc
8 maj 23:32