Kombinatoryka
Piotrek: Cześć, czy może ktoś mi pomóc przy tym zadaniu:
Z oddziału liczącego 30 żołnierzy i 5 oficerów należy wybrać wartę składającą się z 1 oficera i
3 żołnierzy. Ile jest możliwości?
8 maj 22:53
8 maj 22:58
Rafał274:
Są to kombinacje bez powtórzeń.
8 maj 22:58
Piotrek: Czyli:
| | 5! | | 4!*1 | |
= |
| = |
| = 1 |
| | (5−1)!*1! | | 4!*1! | |
| | 30! | | 27!*28*29*30 | | 14 * 29 * 10 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (30−3)!*3! | | 27!*1*2*3 | | 1*1*1 | |
= 140
więc:
1 * 140 = 140
To jest wynik?
8 maj 23:08
Basia: tak jest
8 maj 23:13
Piotrek: Dziękuję za pomoc
8 maj 23:14
Izaura: 5!/4!*1! = 4! * 5 / 4! = 5 .....

?
8 maj 23:21
Izaura: czyli 5 * 140 = 700 ... ?
8 maj 23:22
Izaura: a 14 * 29 * 10 = 4060 .. ? kurczę pogubiłam się
8 maj 23:24
Piotrek: Hehe, zrobiłem błąd

Powinno być:
Nie wiem czemu dałem tam 4!*1 zamiast 4!*5
i 5*140 = 700
Dzięki!
8 maj 23:26