G. Analityczna
1: Dane są zbiory A = {(x,y) : x ∊ R i y ∊ R i x − y ≤ 2}, B = {(x,y): x∊R i y∊R i x2 + y2 − 2mx
+ 2y + m2 − 1 = 0}. Wyznacz te wartości parametru k∊R, dla których zbiór A iloczyn B jest
jednopunktowy.
8 maj 22:29
Basia:
A: półpłaszczyzna y ≥ x−2
B: okrąg S(m; −1) i r2 = m2+1 − m2+1 = 2 r=√2
aby A∩B był jednopunktowy okrąg musi być styczny do prostej y=x−2
i jego środek nie może należeć do półpłaszczyzny A
czyli układ
y = x−2
x2+y2−2mx+2y+m2−1=0
musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie
x2+(x−2)2−2mx+2(x−2)+m2−1=0
x2+x2−4x+4−2mx+2x−4+m2−1 = 0
2x2 − (4+2m)x + (3+m2) = 0
Δ=0
będą dwa rozwiązania, jedno z nich należy odrzucić
8 maj 22:56