.
elpe: moze jakies zadanko z jednokładnosći?

typowo maturalne
8 maj 22:13
Basiek: Oblicz współrzędne środka jednokładności, w której obrazem okręgu o równaniu (x−16)
2+y
2=4
jest okrąg o równaniu (x−8)
2+(y−4)
2=36 a skala tej jednokładności jest liczbą ujemną.
Za 5 pkt
8 maj 22:34
Basia:
za to jest 5 pkt. ? nie do wiary !
A(16,0) ra = 2 B(8,4) rb=6
|s| = 62 = 3
s = −3
S(x,y)
SA→ = −3SB→
[16−x,0−y] = −3[8−x, 4−y]
policzyć i koniec zabawy
8 maj 22:45
Basiek: Przy zadaniu napisane jest 5, z kolei z tyłu, gdzie jest schemat punktowania jest 4
8 maj 22:47
elpe: dobrze ze moge miec przy sobie telefon na maturze bo inaczej to uff
8 maj 22:50
Mamusiu: jaki telefon?
8 maj 22:56
elpe: z wi−fi
8 maj 22:58
elpe: tylko Ciiii..
8 maj 22:58
Mamusiu: spoko, nikomu nie powiem
8 maj 22:59
:(: Wytłumaczcie mi, skąd mam wiedzieć przed którym wektorem postawić to −3... Proszę...
8 maj 23:02
Basiek: Wszystko wynika z rysunku
8 maj 23:02
:(: ale na co mam patrzeć?
8 maj 23:06
Basia:
jednokładność przekształca punkt A na punkt B
czyli SB→ = −3*SA→
poprzednio chyba zamieniłam literki; sorry
SP'→ = s*SP→
wektor: środek−obraz = skala*[wektor: środek−punkt przekształcany]
8 maj 23:11
:(: Czyli w tym zadaniu to −3 powinno być przed drugim wektorem? Że −3[16−x, 0−y]=[8−x, 4−y]
8 maj 23:16
Basia:
tak; zdecydowanie
−48+3x = 8−x
4x = 56
x = 14
3y = 4−y
4y = 4
y = 1
S(14,1) i to jest dobra odpowiedź
8 maj 23:19
:(: Łooo dzięki! A jeszcze mogłabyś mi powiedzieć, kiedy jest skala ujemna a kiedy dodatnia?
8 maj 23:21
Eta:
Jeżeli punkt i jego obraz w tym przekształceniu leżą po tej samej stronie środka jednokładności
to skala k>0
jeżeli po przeciwnych stronach środka jednokładności to k<0
8 maj 23:41
Basia:
P, S, P' leżą na jednej prostej
jeżeli S jest między P i P' ⇒ skala jest ujemna
w pozostałych przypadkach dodatnia
z położenia figur nie zawsze można to wywnioskować
w tym zadaniu powyżej istnieje też taki punkt S, że okrąg B jest obrazem A w skali s=3
dlatego w zadaniu od razu zaznaczono, że chodzi o rozwiązanie ze skalą ujemną
gdyby tego nie było należałoby rozważyć dwa przypadki
s=3 i s=−3
8 maj 23:43
:(: http://www.zadania.info/920599 bo nie kumam czemu w tym zadaniu ginie minus prze dwojka w skali, gdy liczymy wspolrzedne
tego srodka jednokladnosci.... zabije sie zaraz
8 maj 23:43
:(: Wytłumaczcie, błagam!
8 maj 23:52
Basia:
bo z definicji jednokładności
SO1→ = −2*SO2→
a oni tam mają O1S→ = −SO1→ = −(−2SO2→) = 2SO2→
8 maj 23:53
:(: To mnie przerasta...
8 maj 23:58
Basia:
nieprawda; jesteś już zmęczona(y); odpuść, wyśpij się i idź jutro na tę maturę ze świeżą głową
AB→ i BA→ to wektory przeciwne
BA→ = −AB→
i to wszystko
9 maj 00:01
:(: Momentami wydaje mi się, że to rozumiem, ale tylko momentami... Dzięki za pomoc i powodzenia

Dobranoc..
9 maj 00:03
Basia: Dobranoc. Trzymam kciuki
9 maj 00:04