Bardzo proszę o pomoc :/
Senek: Bardzo proszę o pomoc

Krótkie pytanie
Czy jeżeli mam liczbę np 6 cyfrową i chcę w niej umieścić 4 cyfry z zakresu np {1, 3, 5} a
reszta parzyste to czy taki zapis jest poprawny: C
46 * 3
4 * 5
2 
? Czy zależy to zapisać
inaczej?
8 maj 21:39
Senek: Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Bardzo proszę
8 maj 21:42
Basia: podaj dokładniej treść zadania
czy cyfry mogą się powtarzać ?
czy wśród parzystych jest dopuszczone 0 ?
najlepiej przepisz dokładnie, bez własnych modyfikacji
8 maj 21:44
kinia: bez dokładnej treści nie da rady zrobić tego
8 maj 21:48
Senek: Treść jest taka: ile liczb 6 cyfrowych można ułożyć tak aby 3 cyfry były liczbami nieparzystymi
a reszta parzystymi. 0 też wliczamy
8 maj 21:50
Basia:
teraz wszystko jasne, ale to nie jest takie proste, napiszę więc cierpliwie czekaj
8 maj 22:11
Basia:
musimy rozważyć dwa przypadki:
1.
na pierwszym miejscu będzie parzysta
mam
4 możliwości (2,4,6,8 bo 0 odpada)
| | | |
z pozostałych 5 miejsc wybieram 3 dla nieparzystych (1,3,5) na | sposobów co daje |
| | |
10 możliwości
i dla każdej z tych dziesięciu mam 3*3*3 =
33 możliwości
na dwóch miejscach, które zostały ustawiam dowolne parzyste czyli
52 możliwości
razem:
4*10*3
3*5
2
2.
na pierwszym miejscu 1,3 lub 5 czyli
3 możliwości
| | | |
wybieram teraz z pozostałych 5 miejsc 2 dla nieparzystych na | sposobów co znowu daje |
| | |
10 możliwości
i dla każdej z tych dziesięciu mam 3*3 =
32 możliwości
na trzech miejscach, które zostały ustawiam dowolne parzyste czyli
53 możliwości
razem:
3*10*3
2*5
3
ostatecznie mam
40*3
3*5
2 + 30*3
2*5
3 =
40*3*3
2*5
2 + 30*3
2*5*5
2 =
3
2*5
2(120+150)=.............
8 maj 22:22